kniga
kniga / dariknews.archive
За първи път ЮНЕСКО обявява Световния ден на книгата и авторското право през 1995 г. Датата 23-ти април е избрана, защото на този ден през 1616 г. са починали Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир. На тази дата също така са родени Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, Мануел Валехо.
Международният ден на книгата винаги е бил насочен главно към младите хора и подрастващите. Денят насърчава младите да открият удоволствието от четенето на книги, особено сега, когато в модерното общество младежите са свикнали да прекарват времето си пред телевизора или компютъра. Той свидетелства както за гениалността на великите автори в миналото и настоящето, така и за нужда от образование и култура, които черпим от книгите.
Денят е посветен и на авторското право на писателите и творците по света. Авторското право заляга в правото на интелектуална собственост и защитава труда на творците. Въпросът, засягащ правото на творците върху произведенията им е много актуален през последното десетилетие, защото в сферата на дигиталните услуги, трудът на много творци се краде и остава неоценен от обществото.
Любопитни инициативи в над 100 държави ще привлекат внимание към четенето и ще насърчат грамотността, писането и издателската дейност.
Тази година Световна столица на книгата е столицата на Гърция - Атина.