Днес е Международният ден на левичарите
Днес е Международният ден на левичарите / archive.dariknews

Днес е Международният ден на левичарите. През 1984 г. Международната конфедерация на леворъките в знак на протест срещу устроения за десноръките свят обяви 13 август за Международен ден на леворъките. Левичари са от 3 до 10% от хората в света. В младежка възраст те са повече, а в зряла възраст - по-малко.

Американският генетик Амар Клар установява, че специфичен ген определя дали човек е леворък или деснорък още в утробата на майката. Известни леворъки политици и държавници през вековете са били Симон Боливар, Бисмарк, Луи Шестнайсети, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, много британски крале и кралици, например кралица Виктория.

Левичар е сегашният президент на САЩ Барак Обама, както и редица негови предшественици като Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън. В армията леворъки са Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен.

В областта на технологиите най-известен леворък днес е създателят на „Майкрософт" Бил Гейтс, а в областта на киното - Анджелина Джоли.

Трябва да се отбележи, че все още в съвременния свят удобствата за хората, използващи по-често дясна ръка са много повече. Ножове, дръжки на тенджери, катинари, компютърни мишки и клавиатури и още редица предмети са пригодени за работа с дясна ръка.
Затова, поне днес можем да отдадем заслужена почит на активно работещите с лява ръка като ги поздравим с техния международен празник.