Днес е Ивановден

Днес е Ивановден
Днес е Ивановден / dariknews.bg

Днес празнуваме Ивановден - денят, в който Българската православна църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител, кръстил Исус Христос в река Йордан, който предрича идването на сина Божи на земята и подготвя неговия път с проповедите си.

В народните ритуали, Ивановден е денят, в който приключват коледните ритуали - новогодишните маскирани дружини спират да обикалят домовете и отвеждат ритуално "царя" на дружината на чешмата, където го окъпват.

Обредното къпане за здраве продължава и на Ивановден, като в случая ритуалът е за младоженците. На този ден кума или девера окъпва жениха, ергените къпят момите, къпят се и младите мъже, и именниците.

В Югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до една година. На други места се извършва масово ритуално къпане на зетьовете.

Освен къпане, обредът включва и разменяне на дарове, гостуване - най-често у кумовете, заради народната представа за Свети Йоан като покровител на кумството и побратимството.

Затова младоженците носят у кумовете кравай, месо и вино и се прави обща трапеза, на която се слагат варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

На 7 януари имен ден празнуват Иван, Иванka, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна.