Черешова задушница се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница.
Вселенска задушница се прави от всички православни църкви по света, а в България се нарича "Черешова", наречена на името на най-популярния плод по това време на годината.
Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.
Православната църква е установила специално богослужение в памет на починалите. На този ден в храмовете се правят заупокойни свети литургии. След тях в църквите и на гробовете на починалите православни християни се отслужват панахиди за упокой на душите на "отминалите от тоя свят".
На този ден християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.