Днес е Архангелова задушница
Днес е Архангелова задушница / archiv.DarikNews

Днес, 3 ноември е Архангелова - мъжка задушница. Отбелязва се в съботата преди празника на Свети Архангел Михаил - 8 ноември. Тя е една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват през годината.
В този ден във всеки православен храм се извършва специално богослужение - Литургия за упокой и Обща панихида, която се отбелязва като Задушница.

Архангеловата задушница е израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите. Живите отдават почит и признание на покойниците като правят помен - възпоминание, така че те не са забравени. Спасителят учи, че умрелите не умират в истинския смисъл на думата, а преминават при смъртта си от земния във вечния живот. На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се правят и така наречените раздавки - сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино. Починалите в Христа не изпитват ревност помежду си, затова освен на близките, се подава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати.

На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на загиналите български военнослужещи във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 година. Прекъснат е бил от комунистеския режим през 1946 и официално е възстановен през 1992 година от Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и пострадалите от войните.