bebenov
bebenov / dariknews.bg
В последния ден от февруари, дългогодишният плевенски фоторепортер Димитър Бебенов, работил като кореспондент за БНТ още през 50-те години на миналия век, представи поредната си 15-та фотоизложба. Този път тя е свързана с неговия 85-годишен юбилей, който плевенчанинът отбеляза през ноември 2017-та година.
 
"Това е една петнадесета от моя труд и когато подготвях тази изложба се оказа, че имам около 8000 филма, от които се опитах да избера нещо, но трудно се копира от стари ленти". От черно-белите филми в тази изложба са включени снимки от първите представяния на фотографа като изложбите „Музиката в обектива“, „Между две касети“. Това обясни Димитър Бебенов, който на 28 февруари преряза лентата на своята 15-та изложба в зала „Лира“ на Военния клуб в Плевен.

bebenov
dariknews.bg

Фотографът, който е родом от плевенското село Въбел е работил близо 11 години в Плевен като фото кореспондент за БНТ.
„Снимал съм много личности, но се отказах в тази изложба да има политици. Затова в нея има творци, диригенти, музиканти“, сподели Димитър Бебенов. Той посочи, че истинската работа в киното и фотото за него е започнала с посещението на съветския космонавт Юрий Гагарин в Плевен в началото на 60-те години на 20-ти век, след което е поканен и започва да работи отначало като нещатен кореспондент за БНТ.

bebenov
dariknews.bg

Кинолентата, с прерязването на която беше открита изложбата на Димитър Бебенов в Плевен е от филма „Кинолюбители с пагони“ – филм, направен за пет военни клуба в страната, на който фотографът е бил оператор.

bebenov
dariknews.bg

„За мило и небило режат ленти, а на моя изложба не сме рязали и затова реших, нека и на моя изложба това да стане“, каза той.
Във фотоизложбата "Димитър БЕБЕнов на 85 - Юбилейни фотомигове", посетителят може да види снимки на Юрий Гагарин, първия български космонавт Георги Иванов, акад. Светлин Русев, плевенския художник Йордан Кацамунски, Лили Иванова, Григор Вачков, Мария Гигова, Калуди Калудов, Дора Габе, запечатани моменти от пътувания на автора в чужбина във връзка с различни събития, снимка на майка му...

bebenov
dariknews.bg

bebenov
dariknews.bg

bebenov
dariknews.bg

bebenov
dariknews.bg

bebenov
dariknews.bg

bebenov
dariknews.bg

bebenov
dariknews.bg

bebenov
dariknews.bg