Диабетици прегледаха безплатно очите си в МБАЛСв. Панталеймон
Диабетици прегледаха безплатно очите си в МБАЛСв. Панталеймон / archive.dariknews

100 пациенти с диабет от Плевен и областта преминаха през безплатни очни прегледи, които се проведоха в „МБАЛ Св. Панталеймон"-Плевен. Кампанията се организира по повод наближаващия Световен ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември.

Безплатните очни прегледи бяха извършени на 1 и 2 ноември от д-р Анелия Хохвартер - очен лекар от болница "Рудолфщифтунг" във Виена.

Диабетици прегледаха безплатно очите си в МБАЛ"Св Панталеймон"
netinfo

В първия от дните, д-р Хохвартер изнесе пред пациентите половинчасова лекция за пораженията, които нанася диабетът върху окото. По време на лекцията беше представен и видео материал, показващ извършването на очни операции. Гостът от Австрия ацентира върху важността от редовното проследяване на нивото на кръвната захар. Диабетиците бяха запознати с уврежданията на роговицата, мускулите, лещата, стъкловидното тяло и ретината на окото като следствие от заболяването. Очният хирург представи методите за лечение, както и резултатите от тяхното прилагане.

Диабетици прегледаха безплатно очите си в МБАЛ"Св Панталеймон"
netinfo

След проведения скрининг при голяма част от пациентите беше установено перде, което при диабетиците възниква в много по-ранна възраст на базата на обмяната на глюкозата в лещата, обясни специалистът и добави, че най-голямо внимание трябва да се обръща на ретината, защото там са най-големите усложнения, водещи до слепота и е необходимо те да бъдат откривани в по-ранен етап чрез редовен контрол на кръвната захар/на всеки 6 месеца/ и прилагане на лазерна терапия за спиране на процесите, водещи до ослепяване.

Д-р Хохвертер посочи пример със Зимбабве, където всяка година провежда работни визити. Там диабетиците са 15 на сто и имат огромни поражения върху очите. Според данни на Световната здравна организация /СЗО/, в световен мащаб/в развитите страни/ пациентите с диабет са около 4 %.

Д-р Анелия Хохвартер е родена в Горна Митрополия. Учила е в МУ-Плевен и се дипломира в Медицински университет във Виена. Очен лекар е от 20 - години, а в болница „Рудолфщитфтунг" Виена работи от 17-години. Д-р Хохвартер каза за Дарик, че само за втория ден, прегледите й са били насрочени на всеки 10 минути от 7:00 до 22:00 часа и при това , без обедна почивка. Тя допълни, че българите са доста активни и информирани относно здравето на очите си.