dfsg islandiq
dfsg islandiq / dfsg intelekt
ДФСГ „Интелект” има дългогодишен успешен опит в изпълнение на различни eвропейски проекти. Тази година гимназията успя да спечели още един такъв по програма Еразъм + “Living in a Challenging World”, който ще продължи две години. В него участват партньорски училища от Исландия – държава координатор, както и Гърция, Швеция и Холандия.
 Основната цел на проекта е учениците да се възпитават в дух на етническа, религиозна, полова и други видове толерантност .

dfsg intelekt
dfsg intelekt

Участниците в това съвместно начинание ще се запознаят с Всеобщата декларация за правата на човека, като по време на всяка една международна среща акцентът ще бъде върху различни теми и статии от този документ.  Освен това учениците от ДФСГ „Интелект” ще имат възможност да видят гръцкия парламент – люлка на световната демокрация, Международния съд в Хага, а при домакинството на България всички участници ще разгледат град Велико Търново и  ще се срещнат с Омбудсмана на Републиката. Така на практика младежите ще се запознаят с това как работят различни институции и как човешките права се спазват в страните-членки на Европейския съюз и Исландия.
От 8 до 10 октомври в град Исафьордур, Исландия, се проведе първата работна среща, в която участваха по двама учители от всяка една държава. Там преподавателите от гимназия „Интелект” се запознаха с образователната система на домакините и заедно със своите колеги от другите страни планираха предстоящите дейности по тази полезна инициатива.

dfsg intelekt
dfsg intelekt

Следващата визита по проекта, в която ще участват и ученици, ще се проведе през март догодина в Гърция.