Девет награди връчиха на Бардфест 2012
Девет награди връчиха на Бардфест 2012 / пресцентър ловеч

Девет са наградените от „Бардфест Ловеч 2012", информират от пресцентъра на кметската администрация. Голямата награда - статуетката на община Ловеч, спечели пловдивчанката с ловешки корен Геновева Цандева. Връчи й я кметът на Ловеч Минчо Казанджиев.

„Аз съм особено щастлива - заяви силно развълнуваната Цандева - на родния град оставям душата си. Ще продължавам да пея за него и някой ден ще се върна тук." И на закриването на фестивала, както и на откриването, тя специално благодари на кмета за това, че общината въпреки кризата е съхранила бардфеста.

Община Ловеч поема тук ангажимента не само да запази този фестивал, но и да го развива, очакваме догодина повече участници и ще спазим дадените обещания в София, каза кметът Казанджиев. Ще бъде издавана отново брошура за феста, както и ще бъдат поети пътните на изпълнителите извън Ловеч. Геновева Цандева получи още едно отличие - на творчески клуб „Владимир Висоцки" - Ловеч - за утвърждаване идеите на бардовското изкуство, за силно творческо присъствие, за популяризиране и издигане нивото на бардефеста и за увековечаване на родния Ловеч в поетичното и песенното си творчество. Тя е участник в бардефеста във всичките му 12 издания и всеки път се представя с нова авторска песен за Ловеч. Клуб „Висоцки" награди и Славимир Генчев за активно и компетентно медийно участие в изяви, популяризиращи идеите на бардовското изкуство, за принос в съхраняването и обогатяването на традициите на „Бардфест Ловеч", за съпричастност, участие и обективно отразяване на културния живот в Ловеч.

Три награди спечели бардът Милен Тотев: от Ротари клуб - Ловеч, от вестник „Моята вяра" и от Съюза на българските писатели. Всички те го отличиха за това, че е първопроходник, че съдейства за утвърждаването и упорито поддържа авторитета на бардфеста, че не жали сили и сърце за провеждането и популяризирането на фестивала.

Девет награди връчиха на Бардфест 2012
netinfo

Тотев бе изненадан с още една награда - връчи му я гостът от Русия Александър Кузнецов, с пожелание музата никога да не го напуска. Самият Кузнецов пък бе отличен от Клуба на дейците на културата - Ловеч. Наградата на КДК получи и бардът Емил Ангелов във връзка с неговата 50-годишнина. За дебют наградата на Виенски салон „Белведере" взеха Румен Спасов и Даниела Пенева. Александър Кузнецов и другият гост от чужбина - Джейми Макдоналдс от Ирландия, си тръгнаха от Ловеч със специален подарък, който им връчи кметът Минчо Казанджиев - картини със символа на града - Покрития мост.

Всички поети с китара, изявили се със собствени авторски песни, създадени в последната година, се представиха отлично, коментираха организаторите от община Ловеч. Фестивалът няма конкурсен характер и наградният фонд е израз на признание на творческите изяви на изпълнителите и мотивация за по-доброто им представяне. Най-новите си песни в петък и събота на сцената в Ловеч изпяха 27 бардове. Извън фестивалната част концерти изнесоха групите на Виктор Макаров и на Маргарита Друмева.