Десет заявления за достъп до информация са постъпили в Басейнова дирекция
Десет заявления за достъп до информация са постъпили в Басейнова дирекция / netinfo

Няма отказан достъп до обществена информация от началото на гдината до сега в Басейнова дирекция Дунавски район Плевен, информират от пресцентъра на институцията. Общо 10 са постъпилите заявления за достъп до информация, а директорът на БДДР е издал 7 решения за предоставяне на пълен достъп до исканата информация.

Най-голям е броят на подадените заявления за достъп във връзка с издадени разрешителни от регистъра на дирекцията за водовземане или ползване на воден обект, както и за изградени съоръжения в определен участък от територията на дирекцията. Търсена е и информация, свързана с издадени разрешителни за инвестиционни предложения за строителство на различни обекти. Искана е и информация за учредени със заповеди на директора санитарно-охранителни зони в обхвата на БДДР, а също и за наличие на водовземни съоръжения от подземни води.

Съгласно Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), когато исканата информация се отнася до трето лице и е необходимо неговото съгласие за предоставянето й, съответният орган е длъжен да поиска изричното писмено съгласие на третото лице в 7-дневен срок от регистриране на заявлението. Съгласно тези разпоредби са изпратени 3 писма за искане на съгласие от третите лица.

Повече информация за правата на гражданите за достъп до обществена информация, както и заявление, може да се намери на адрес: www.dunavbd.org / Достъп до информация.