Десет неимунизирани деца са се разболели от морбили
Десет неимунизирани деца са се разболели от морбили / DarikNews

10 случая на морбили отчитат от началото на годината в Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ "Д-р Георги Странски" Плевен, съобщават от пресслужбата на здравното заведение. Всички болни са деца от ромски произход и не са били имунизирани след едногодишна възраст, уточнява началникът на клиниката проф. д-р Пенка Илиева. Най-малкият пациент е бил на 10 месеца, а най-големият - на 18 години. Само двама от болните са от град Плевен - братя на 16 и 18 години. Останалите пациенти са от град Гулянци и са контактни.

В момента в Клиниката по инфекциозни болести лекуват от морбили 3 деца, които са от едно семейство - на 4, 9 и 12-годишна възраст, те са постъпили в клиниката в събота, 30-ти януари. Малките пациенти са от семейство с 8 деца, като непосредствено преди това е лекувано тяхно братче.

Морбили е тежко заболяване, което, ако не бъде лекувано навреме, може да доведе до тежки последици, като морбилна пневмония, по-рядко до енцефалит. Началните симптоми на заболяването са висока температура, кашлица, хрема, отпадналост, липса на апетит. Болните постъпват за лечение в Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ "Д-р Георги Странски" Плевен в обривния стадий на болестта - 3-4 дни след началото й. След излекуването си те изграждат имунитет за цял живот.

3-годишно дете с мозъчен оток лекува екипът на проф. Илиева. Детето е от Плевен и е прието в клиниката в събота, 30 януари. Здравословният проблем е в резултат на вирусна инфекция, но не грип. След 3-дневно лечение детето вече е добре. Ще бъдат спрени медикаментите му и утре то ще бъде изписано.