Деян Павлов: Плевенска филхармония е сред най-добрите извънстолични оркестри
Деян Павлов: Плевенска филхармония е сред най-добрите извънстолични оркестри / archive.dariknews

"За моя радост от 1 февруари подписах договор с директора на Плевенска филхармония Евлоги Илиев за функцията Главен диригент в оркестъра, което ме прави щастлив, защото филхармонията е с много стара история и традиции. Според мен това е един от най-добрите извънстолични оркестри - нещо, което се потвърди за мен при работата ми по вече втория концерт, който предстои на 13 февруари".

Това сподели за Дарик новият главен диригент на Плевенска филхармония Деян Павлов, за когото са се потвърдили и впечатленията му от преди 20 години, когато е дирижирал оперна и симфонична програма на Плевенската филхармония.

"За всеки професионален диригент е предизвикателство и удоволствие да работи с един такъв състав. Смятам, че с директора имаме хубави идеи, които обсъждаме и с оркестъра, за да направим достъпни и интересни професионални програми и по този начин и публиката да е доволна и оркестърът да запази високото си качество", каза още новият главен диригент на Плевенска филхармония маестро Деян Павлов.

- Какви са вашите първи впечатления за потенциала на оркестъра?

"Още преди 20 години, когато дирижирах Плевенска филхармония казах, че този оркестър може да изсвири всичко. Съставът в момента е добре комплектован и хубавото е, че тези музиканти са свирили заедно много години и имат споен звук т.е., когато диригентът има ясен жест и знае, какво иска, музикантите отговарят по много адекватен и точен начин и свирят чисто, балансирано и прецизно. Пак казвам, че качеството на този оркестър е, че те дълго време са музицирали заедно, защото оркестър се прави трудно и това е един тежък процес.

- Как ще коментирате, че един оркестър звучи различно при различните диригенти?

Абсолютно! Трудно е да се обясни, но е факт, че тук има голямо значение излъчването на всеки един диригент. На първо място е диригентската техника - дали е ясен жеста му или не. Другото е излъчването на диригента, което именно е трудно да се обясни. Нали затова казват, че при всеки диригент интерпретацията е различна и от там, същото важи и за оркестъра. Радвам се, че вече чух оценка, че се е получила "химията" между мен и оркестъра, както и между мен и хор "Гена димитрова".

- Казахте хор "Гена Димитрова", на предстоящия концерт на 13 февруари предстоисъвместна изява на Плеенска филхармония и хора. Как се получава?

Бях чувал, че хорът е много добър, но няа първата ни репетиция бях много приятно изненадан. Хорът е на едно много добро професионално ниво и мога спокойно да кажа, че е по-добър от други оперни театри в страната.

- С какъв заряд започвате като главен диригент на Плевенска филхармония?

Основно ще работим за интересни и достъпни програми с хор и солисти. Няма какво да се лъжем, че вече времената се промениха и вече в цял свят тенденцията е да се правят цветни и разнообразни концерти с повече пиеси и солисти и съответно с по-интересна програма. Така, че това е тенденцията, която ще спазваме и ще следваме.