Деня на хляба отбелязаха в НУХристо Ботев
Деня на хляба отбелязаха в НУХристо Ботев / hr-botev.pleven

В клуб "Млади възрожденци в НУ"Христо Ботев" - Плевен, подготвиха вълнуващ празник на хляба.

Денят се отбелязва от 2006 г. на 16 октомври по инициатива на Международния съюз на хлебопроизводителите и пекарите в знак на почит към хляба и ролята му за здравословното хранене. На този ден всички участници са поканени да опекат или да купят пресен хляб, да ядат хляб, да почерпят някого с хляб, да обменят рецепти и снимки.

На фона на музикална презентация на 100 Каба гайди, „Сос ма караш, майчинко", малките ученици представиха история, стихове, пословици и рецепти за видовете хляб. Използвайки автентични нощви, месал за завиване на тестото, докато втасва и традиционно - битови елементи, децата омесиха своите питки. Бе пресъздадена колоритно - традиционна българска обстановка, в която малките възрожденци в национални носии поздравиха и почерпиха всички със залък топъл хляб.

Деня на хляба отбелязаха в НУ"Христо Ботев"
netinfo

Гости на мероприятието бяха Цветелин Горанов - директор на училището, инж. Николай Маринов - общински съветник и специалист по хлебопроизводство, който разказа представи интересни факти за съвременното производство на хляб и подари на участниците Патриотичен буквар и творби на Любен Дилов - основоположник на българската фантастика, ученици и учители.

Поздрав към клуб „Млади възрожденци" и всички присъстващи поднесе Сиана Бешкова от 3 клас с песента „Тръгнала е Дена".