Ден за размисъл
Ден за размисъл / dariknews.bg

11 май е определен за Ден за размисъл преди провеждането на парламентарните избори на 12 май, неделя.

В Деня за размисъл е забранена предизборната агитация. Недопустимо е разпространяването на нови агитационни материали в деня за размисъл, както и унищожаването на материали, поставени в съответствие със законовите изисквания на местата, определени от кмета на съответната община.

Има забрана и за използването на общинския и държавния транспорт за агитация както в течение на цялата 30-дневна информационна кампания, така и в съботата, определена за размисъл.

Забранено е и разпространяването на агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от изборните секции, а поставените в близост до секциите трябва да бъдат премахнати от общинската администрация или от районните избирателни комисии.

Въвеждането на забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл се прави по преценка със заповед на кмета на съответната община.

6 868 455 граждани са включени в избирателните списъци за парламентарните избори на 12 май. Заличените лица и включени в т. нар. забранителни списъци са 160 972. От тях лишени от свобода са 7389, 7243 души са поставени под запрещение. 378 са снабдени с удостоверение за гласуване на друго място. 78 542 граждани са подали заявление за гласуване в чужбина, 67 420 граждани са подали заявление за гласуване по настоящ адрес.

Общо около 11 676 са изборните секции по данни на ГРАО по места. Изборните секции в чужбина са 227 в 57 държави. 8148 кандидати в тях са и тези, които са издигнати в повече от един МИР. Изборният ден започва в 7:00 часа и завършва в 20:00 часа, само по изключение може да започне в 6:00 часа. Ако при приключването има още хора, които искат да гласуват, то гласуването продължава, но не по-късно от 21:00 часа