Декларациите за доходи са достъпни и в интернет
Декларациите за доходи са достъпни и в интернет / DarikNews.bg

Годишните декларации за Данък върху доходите на физически лица и за корпоративния данък вече са готови. Те могат да се намерят на http://www.nap.bg, уточняват от пресцентъра на НАП Плевен. Това е особено важно за хората, решили да ползват отстъпката от 5%, която се дава при плащане на дължимия данък до 10 февруари. Гражданите могат и да принтират бланката директно от сайта.

До края на януари НАП ще пусне и т. нар. декларации с баркод, при които компютърът сам прави изчисленията на данъка върху личните доходи и осигуровките, предпазвайки гражданите от грешки. До 3 януари ще заработи и електронната система за подаване на декларацията за личния доход директно чрез интернет с електронен подпис. Декларирането по този начин също носи 5% отстъпка. Крайният срок за подаване на декларациите  по Закона за данък върху доходите е 30 април 2011 г.

За втора година младите семейства ще могат да се възползват от данъчно облекчение при закупуване на първо жилище с кредит. Данъчната основа се намалява с платените през 2010 г. лихви върху първите 100 000 лв. от заема. Условията са младата двойка да е сключила брак и поне единият съпруг да е под 35-годишна възраст. Освен това жилището трябва да е единствено за семейството.

Хората, които имат доход само от трудови правоотношения или са получавали само необлагаеми доходи, например стипендии, не са задължени да подават декларация, освен ако не искат да ползват някое от облекченията в закона или пък са предоставили или получили заеми над 10 000 лв.

Обявяването на кредитите, които не са от банка, е задължително за втора поредна година. Посочва се непогасената част от предоставени или получени заеми през 2010 г., ако общият им размер е над 10 000 лв. Трябва да се обявят и непогасените към 31 декември 2010 г. остатъци от получени или дадени от 2005 г. насам кредити, ако размерът на остатъците надхвърля 40 000 лв.

В www.nap.bg са публикувани и служебните бележки за изплатени доходи, както и справката за извънтрудови правоотношения, които ще са нужни на счетоводителите в първите дни на новата година.

"В офис на НАП Плевен е създадена необходимата организация за нормалното протичане на "Кампания 2011 година" по приемане и обработване на декларациите. Всички данъкоплатци ще бъдат обслужени на високо професионално ниво и ще им бъде оказано необходимото съдействие", заяви директорът на офис Плевен - Красимира Ненкова.