Деца и младежи от Плевен редовно провеждат занимания по хипотерапия
Деца и младежи от Плевен редовно провеждат занимания по хипотерапия / БАЛИЗ-Плевен

Деца и младежи от Плевен всяка седмица провеждат занимания по хипотерапия, благодарение на проект „Двигателна и социална рехабилитация чрез терапевтична езда".
Проектът се реализира от Сдружение „БАЛИЗ" - Плевен от месец юни, по Програма "Спорт за по-добър живот на децата".

Основната цел на проекта е осигуряване възможност за стимулиране социалната и двигателна рехабилитация на деца и младежи с увреждания, чрез провеждане на спортни занимания по конна езда-хипотерапия.

Реализирането на проекта дава възможност на повече от 20 деца и младежи с раличен тип увреждания, да посещават всяка седмица терапевтична езда в конната база в село Рибен.

Хипотерапията е ефективна лечебна физкултура, която използва като основни инструменти движението на коня при езда, както и непосредствения контакт и общуването с животното.

Конната терапия повлиява и вестибуларния апарат, рaзвивaйки cпособности за пaзене на paвнoвecиe и кoopдиниpaне движeниятa нa тялoтo, стимулура естествените реакции на тялото, отпуска стегнатите мускули и превантира контрактури, също подобрява стойката и походката на тялото. Липсата на физически качества като ловкост при състояния като аутизъм, синдром на Даун и детска церебрална парализа могат да бъдат преодолени или оптимално развити с помощта на този вид терапия.

Проектът се изпълнява от двама специалисти-рехабилитатори и организатор дейност при Сдружение „БАЛИЗ"- гр. Плевен. Проектната инициатива ще приключи през месец ноември тази година.