/ Община Плевен
Дарителска кампания набира средства за градеж на православен храм в плевенското село Тученица, съобщиха от Общината.

Инициативата бе представена пред местната управа и съветниците на заседание на Общинския съвет от кмета на населеното място Наталия Тодорова с апел за подкрепа. Намерението на местните хора е новият храм да носи името на Света Параскева.

Градежът вече е в ход, но са нужни още средства за завършването. В тази връзка е открита и банкова сметка за дарения. Към момента в село Тученица няма православен храм. До 80-те години на миналия век за църква местните използват стара сграда, която църковното настоятелство е купило и пригодило за храм.

В него е служил отец Александър, но след смъртта му църковната дейност спира. Хората продължават да ползват само камбаната. С годините сградата се руши и става ясно, че тя не може да се ползва вече. Така се стига до нейното събаряне. 

С благословението на плевенския митрополит Игнатий се създава църковно настоятелство, което се ангажира с построяването на нов храм в селото. Първата копка е направена през м. май тази година - архитектурният проект е дарение от архитект Тошо Станев, теренът е почистен, открита е и банкова сметка за дарения.

В банковата сметка постъпват 16 000 лв. от трите православни храма в Плевен, дарения правят бизнесмени и граждани. За окончателното завършване на храма ще са нужни още около 100 000 лв.

„Към днешна дата почти приключваме грубия строеж, но трябва да съберем още средства, които да преведем на фирмата-изпълнител“, информира Наталия Тодорова. Затова тя се обръща към общинските съветници и към всички, които могат да подкрепят боголюбивото дело за изграждане на храм параклис в Тученица.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня