Дарин Матов става депутат
Дарин Матов става депутат / netinfo

Водачът на плевенската пропорционална листа на РЗС Дарин Матов влиза като народен представител в следващия парламент. Това съобщи самият той в регионалния ефир на предаването Дарик кафе. Той благодари на всички симпатизанти, които гласуваха за РЗС, и обеща на плевенчани да не забравя срещите с тях.

Матов коментира високата избирателна активност на вота като израз на желанието на българите да свалят Ахмед Доган от властта. Той заяви, че на първо място ще работи, за да спре корупцията в Плевен и цялата страна. «Изключително задължен съм на хората, които застанаха зад нас и зад мен. На останалите просто ще махна с ръка и ще продължа, защото аз като депутат не искам да работя само за определен кръг от хора, а за всички българи и плевенчани", каза народният представител.

Той допълни, че офисът на РЗС в Плевен е отворен за всички и там продължават да приемат сигнали за корупция, които ще бъдат внесени в новосформираните комисии на 41 НС и в прокуратурата.

 

Интервюто, което Дарин Матов даде в ефира на Дарик радио Плевен.

- Г-н Матов, влизате ли в новия състав на Парламента ?
- Да, аз вече съм народен представител от плевенската пропорционална листа на партия "Ред, законност и справедливост".
- На какво, според Вас, се дължи високата избирателна активност в неделя, както в Плевенска област, така и в страната?
- Високата избирателна активност е такава, каквато трябваше и да стане, защото това управление на тройната коалиция и тази заплаха, пред която бяхме поставени -Доган отново да се върне на власт, амбицира страшно много хората. Ние навсякъде казвахме - да, трябва да гласувате, за да не се  върне старото и да се появи новото дясно, за което всички бленуваме.
- Плевенската листа на "Ред, законност и справедливост"
спечели доверието на 7 371 жители на областта или 4,80 %, до колко добър е този резултат за вас?

- За нас е излючително добър резултата поради факта, че ние се явихме самостоятелно на избори. Това, което направихме и на евроизборите, и сега е изключително важно и самият факт, че вече сме част от 41-то Народно събрание, макар и с 10 депутата, е един изключителен успех. То е успех дори и за Плевен, защото ние наистина сме един от 31-те региона, в които вече имаме представител на партия "Ред, законност и справедливост" в 41-то Народно събрание.
- Според лидера на "Ред, законност и справедливост"Яне Янев, ще работите в екипи, ако ви поканят в някои от министерствата, ако имате добре подготвени професионалисти бихте се включили като цяло. В този смисъл в коя сфера се виждате лично Вие като най-полезен?
- Аз мисля, че нашият лидер Яне Янев много точно го каза, че ние не на всяка цена трябва да участваме в управлението. Наистина, ако бъдем поканени като специалисти - да, ще участваме. За нас по-важно е участието ни в законодателната власт, т.е. в Народното събрание. Аз лично като икономист смятам, че мога да бъда полезен точно в икономическата сфера и за партията, и в едно бъдещо правителство като експерт.
- Кои са проблемите на Плевен, за чието разрешаване най- активно ще съдействате и ще настоявате?
- Те са толкова много проблемите, но аз смятам, че като цяло основно е това, което вървеше като наше мото на кампанията - "Да спрем корупцията" и от там нататък всичко ще си дойде по местата. Мисля, че това е най-важното - да спрем корупцията и то най-вече тук, в Плевен, от където аз съм издигнат, от която област аз съм народен представител. Това ще бъде основното, към което аз ще се стремя.
- В този смисъл до каква степен е развита корупционната практика в Плевен и регона?
- Аз мисля, че след като в държавата ни корупцията е развита на страшно високо ниво, така е и в Плевен, защото ние не сме изключение. Не мога да го степенувам това ниво - каквато е корупцията на ниво държава, такава е и в Плевен, но това е обект на много по-дълъг разговор. Първите неща, които ние ще направим в тази област, ще ги обявим именно тук, в Дарик радио, защото съм изключително доволен от нашите взаимоотношения и съвместна работа до сега.
- След като вече стана ясно, че сте депутат, заимахте ли се с приятели?
- Особено вчера, след като разбрах новината и след като го разбра и по-голямата част от общественоста, наистина много приятели имам. В деня на вота, движейки се по улиците с ген. Илия Илиев, нашия мажоритарен водач, срещайки хората, аз търсех съприкосновение с тях с очи, а те си обръщаха главата в страни. От вчера следобед започнаха да ми звънят и днес също от рано, всички искаха да ме видят. Оказа се, че имам страшно много приятели, за които аз не съм и подозирал, но лошо няма. Аз наистина съм изключително задължен на хората, които застанаха зад мен и зад нас в тази кампания и им благодаря за подкрепата. А тези, които не са истински приятели, те са фалшиви, на тях искам да кажа, че просто ще махна с ръка и ще продължа нататък, защото аз не искам да работя за определени хора, за определн град - искам да работя за България, за гражданите и за регионите.
- Мислили сте вече по какъв начин ще организирате евентуално някакви срещи с плевенчани, с хората от региона, тип срещи "очи в очи" ли ще бъде, дали ще продължавате да приемате и проверявате сигнали за корупция?
- Офисът на "Ред, законност и справедливост" на ул. "Димитър Константинов" от днес вече става приемна, която ще използваме по времето на мандата. Продължаваме да приемаме сигнали за корупия, при нас вече има доста папки. До сега нямахме възможност да разгледаме всички сигнали, но вече е по-спокойно и ще разгледаме абсолютно всички сигнали. Първото нещо, което ще направим, е те да бъдат внесени в сформираните вече нови комисии на Народното събрание, а после да бъдат внесени и в прокуратурата, за да се повдигне обвинение. От там нататък смятам, че това, което сме заложили като програма минмум, т.е. наистина да се борим с корупцията, използвайки сигналите на гражданите, ще го реализираме. Аз лично съм твърдо решен да го направя в четиригодишния мандат, който предстои.