Данъчно облекчение за деца ще се ползва без да се подава декларация в НАП
Данъчно облекчение за деца ще се ползва без да се подава декларация в НАП / netinfo
Българските родители, които работят само на трудов договор, могат да ползват данъчното облекчение за деца (т.нар. семейно подоходно облагане) без да подават декларации за облагане на доходите пред НАП през 2008 г. това съобщават от пресцентъра на дирекцията в Плевен.

За пръв път това облекчение може да се ползва чрез работодателя. За това е достатъчно от 30 ноември до 31 декември тази година родителите да подадат документи пред счетоводителите си във фирмата, в която работят. До края на януари 2008 г. работодателят ще преизчисли дължимия данък и ще възстанови сумата за данъчното облекчение.

Те трябва да подадат стандартен формуляр, че имат деца под 18 години, както и писмена декларация от втория родител, че няма да ползва облекчението. Формулярите предстои да се отпечатат и към 30 ноември ще бъдат налични в цялата страна.

Родителите с едно дете намаляват годишния си доход преди плащане на данъци с 420 лв., с две деца - с 840 лв., а с три - с 1 260 лв. Хората, които получават други доходи освен работната си заплата, ще трябва да подават годишни данъчни декларации през 2008 г. В тях те трябва да запишат броя на децата си, за да ползват данъчните облекчения. Подписът на втория родител, че няма да ползва облекчението, не се изисква, когато той не живее в България, лишен е от родителски права, починал е или е неизвестен.

НАП ще проведе специална информационна кампания, за да разясни на гражданите реда, по който ще се ползват данъчните облекчения чрез работодател.

Освен че няма да се налага да се подава декларация, на практика това означава, че срокът за приспадането на парите се скъсява с няколко месеца.

Благодарение на новата практика потокът към дирекцията ще се намали с около 10 хиляди души. Става дума за хората, които работят единствено по основно трудово правоотношение.

11 хиляди души в Плевенска област са се възползвали тази година от възможностите, които семейното подоходно облагане дава за намаляване на данъците. Данъчното облекчение важи и за децата, родени или навършили 18 години през 2007 година.

Останалите данъчни облекчения - за намалена работоспособност, за дарения, за лични вноски за доброволно пенсионно осигуряване и застраховане, както и за осигурителен стаж при пенсиониране или откупуване на стаж, ще се ползват чрез работодателя, ако са направени чрез него.