ДАНС разби схема за лично облагодетелстване и експлоатация на пациенти в психоболница
ДАНС разби схема за лично облагодетелстване и експлоатация на пациенти в психоболница / dans.bg

Схема за лично облагодетелстване и трудова експлоатация на пациенти в Държавната психиатрична болница в луковитското село Карлуково е разбита при операция на ДАНС, съобщиха от там. Спецакцията е извършена на 21 октомври под надзора и ръководството на Окръжна прокуратура – Ловеч.

Действията са предприети в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления по служба. За 24 часа са били задържани две лица. Иззети са множество документи и са разпитани свидетели. В рамките на разследването са получени данни, че длъжностни лица са отклонявали за лично облагодетелстване материали и средства, отпускани за издръжка и капиталови разходи на здравното заведение, както и за храна и лечение на пациентите.

 

 

Според събраната информация основните схеми включват възлагане на обществени поръчки на фирми, регистрирани на близки роднини. Налице са данни, че по разпореждане на длъжностните лица служители на болницата (в рамките на работното време) и пациенти са били принуждавани да полагат безвъзмездно труд в частни обекти. С цел лична облага са отклонявани и лични средства на пациенти (пенсии и социални помощи).

 

Процесуално-следствените действия по случая продължават.