Д.Гонкова: Спекулация е да се твърди, че е закрита ОИЗХр. Бояджиев
Д.Гонкова: Спекулация е да се твърди, че е закрита ОИЗХр. Бояджиев / archive.dariknews

Общинският съветник от ПП ГЕРБ Даниела Гонкова коментира на пресконференция с журналисти статута и случилото се около закриването на Общинската изложбена зала „Христо Бояджиев".

„Не се закрива общинска изложбена зала, тъй като тя въобщене е откривана. Прегледах документите, които успях да намеря в общината и открих, че през 2004 година е бил изготвен Правилник за устройството и дейността на Общинска художествена галерия, утвърден от бившия кмет Найден Зеленогорски на 14 юли 2004 година. В него пише, че Общинска художествена галерия представлява първи етаж от масивна жилищна сграда - частна общинска собственост, като за нея ангажимент има общинска фирма „Жилфонд", т.е. тя се стопанисва от"Жилфонд" и уредникът, който се намира там е служител на „Жилфонд".
Това означава, че през годините не е разкривана такава зала - било то художествена или общинска галерия".

Даниела Гонкова припомни предложение на плевенските художници от 2011 година, да бъде преименувана улица или площад в Плевен на името на Христо Бояджиев. По този повод според нея съвсем предизборно, на сесия на Общинския съвет в края на август се внася предложение от тогавашния кмет за преименуване на Общинска изложбена зала, намиращата се на ул."Иван Вазов" - 5 в Общинска изложбена зала „Христо Бояджиев".

Гонкова зададе въпроса - „Това общинска изложбена галерия ли е или е общинска изложбена зала?" и допълни, че от проверка в документите, от никъде не личи, че тази зала има статута на културен институт и тя съществува като етаж от сграда, която е именувана на името на Христо Бояджиев.

„Смятам, че е спекулация да се твърди, че Община Плевен закрива общинска изложбена зала или общинска художествена галерия, защото от страна на Общинския съвет, не е взимано решение за разкриване, а той е органът, който трябва да вземе решение за разкриване на културен институт на територията на Община Плевен, както беше направено с Арт-центъра в Градската градина", припомни Гонкова. Тя добави, че вече има идея да се даде име на една от залите в центъра на името на Христо Бояджиев, за да не се спекулира с неговото име.