Д-р Дариткова:Искаме да начертаем стъпки, които да следват и правителствата след нас
Д-р Дариткова:Искаме да начертаем стъпки, които да следват и правителствата след нас / dariknews.archive

"Целта на здравната реформа е да имаме максимално достъпно, прозрачно и добро качество на здравеопазването за всеки български гражданин. Това е дългосрочната цел на всички промени в тази сфера".

Това заяви в Плевен председателят на Постоянната комисия по здравеопазване в Народното събрание д-р Даниела Дариткова. Тя пристигна на 24 март за среща с лекари от региона на тема „Законодателството в сферата на здравеопазването", която се проведе в зала „Плевен" на Областна администрация. Дискусията се провежда по инициатива на областното и общинско ръководство на ГЕРБ и цели събирането на актуални предложения за законодателни промени в сферата за здравеопазването.

Освен д-р Дариткова, в срещата с лекарите в Плевен участваха и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, областният управител Ралица Добрева, кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков, народният представител Владислав Николов.

„Законите вече се променят, миналата седмица гласувахме на първо четене в Парламента промененият Закон за здравното осигуряване. За нас е много важно, когато се правят промените, да чуем максимално възможен брой мнения", заяви д-р Дариткова. Тя отбеляза, че е много е важно в случаите, когато една реформа е недостатъчно приятна за всички, тя да бъде предварително добре обсъдена и да се постигне консенсус по темата. „Целите в здравеопазването трябва да са дългосрочни, те не са по силите на нито едно управление като крайна цел на реализация. Затова ние искаме да начертаем стъпки, които ще са устойчиви в следващите години и ще се следват от всички следващи правителства", каза още председателят на ПК по здравеопазване в Парламента.

Като предстоящи важни стъпки в здравната сфера д-р Даниела Дариткова посочи представянето на окончателната визия на Закона за здравното осигуряване, което се очаква да се случи към края на април, а на следващ етап ще се промени и Закона за лечебните заведения.

„Има концепция за здраве със срок 2020 г., която бе приета февруари тази година от Министерския съвет. Там са очертани дългосрочните цели като показатели на обществено здраве, които трябва да постигнем през 2020 г. Те касаят основно обективни показатели - понижение на детската смъртност до средно европейските критерии, понижение на заболеваемостта, на инвалидизацията на българските граждани и подобрение на показателите по различните заболявания", заключи д-р Дариткова.

„Безспорно темата за здравеопазване и нещата, които трябва да се променят в системата, за да бъдат постигнати целите, налага в ускорен порядък да се гласуват тези промени. От срещата в Плевен очаквам да чуем мнения и предложения от практикуващите лекари и от всички нас като пациенти на системата, които предложения да бъдат обсъдени между първо и второ гласуване, в каквато процедура се намираме в момента по Закона за здравното осигуряване. Време ще има, но ни предстои много работа", каза пред медиите и Цецка Цачева.

По-късно на 24 март в 17:00 часа в зала „Гена Димитрова" в Плевен д-р Дариткова ще се срещне с представители на пациентски организации, асоциации и граждани.