Цветко Цветков: можем да усвоим 200 млн. лв. за околна среда
Цветко Цветков: можем да усвоим 200 млн. лв. за околна среда / netinfo

Работна среща в Министерството на околната среда и водите е провела делегация от кметове на общините в Плевенска област, водена от областния управител Цветко Цветков. Това информират от пресцентъра на администрацията.

Министър Джевдет Чакъров и директорите на дирекции – Васил Маргаритов, Дирекция “Кохезионна политика за околна среда“ и Шинка Маринова, Дирекция “Фондове на ЕС за околна среда”, са се запознали с проектните идеи и готови конкретни проекти на общините. На срещата са обсъдени и възможности за финансиране и изпълнение на проекти в Плевенска област за над 200 млн. лева.

На участниците в работната среща са разяснени практическите подходи за успешно кандидатстване с проекти по оперативна програма “Околна среда“. Основни приоритети по тази програма са подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадни води и подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци.

Пример за проектна готовност по втория приоритет е Община Плевен, която е получила пълна подкрепа от МОСВ за изграждане на депо за твърди битови отпадъци. Проектът на Община Плевен влиза директно за финансиране още през 2008 година, е съобщено на срещата.

Общините са получили и таблици, в които да впишат всички свои идеи за решаване на проблеми във водния сектор, на какво проектна готовност са и какви средства са необходими. По електронен път попълнените таблици ще се върнат в МОСВ до месец, за да бъдат анализирани от експертите на министерството и да се дадат насоки за изготвяне на интегрирани проекти по оперативната програма.