Цветко Цветков иска ускоряване на строителството на пътищата към АЕЦ Белене
Цветко Цветков иска ускоряване на строителството на пътищата към АЕЦ Белене / netinfo

За ускорено строителство на пътищата към АЕЦ "Белене" настоява областният управител Цветко Цветков, съобщават от пресцентъра на областната управа.

Обезпечаването на централата с необходимата пътна инфраструктура и решаването на визовите проблеми на руските работници и служители на обекта са били обсъдени на работна среща между областният и изпълнителния директор на АЕЦ “ Белене” Йордан Георгиев. В срешата е участвал и съветникът по строителството на АЕЦ “ Белене”от Министерство на икономиката и енергетиката Иван Атанасов.

Според Цветков на дневен ред е бързото осигуряване на целеви средства за реконструкция и пуск на подобреното трасе Дебово – Любеново - Лозица – Бяла вода – Деков – Белене в размер на 10 млн. лв. Необходимо е и ускоряване на реализацията на пътния проект за трасето Българене – Белене в размер на 20 млн. лева, който е одобрен от Фонд “ Републиканска пътна инфраструктура”. От името на община Белене е поискана и целева субсидия от 11 млн. 807 лева за изграждане на главен колектор ІV за новостроящите се жилищни комплекси в Белене.

На инвеститорът и изпълнител на строителството на жилищните комплекси е предложено да обмислят включването на местни строителни фирми в изграждането на обектите. Жилищата са предназначени за експерти, служители и работници на АЕЦ “ Белене”. Приблизителната стойност на жилищните комплекси е 35 млн. евро.