Цветанов: Главният секретар на МВР трябва да си подаде оставката
Цветанов: Главният секретар на МВР трябва да си подаде оставката / archive.dariknews

"Аз съм убеден, че при всеки провал на сегашното професионално и политическо ръководство на МВР, а те са много, ще бъде обвинявано предишното ръководство. Но нека да припомня, че те вече управляват близо година и да се прехвърлят по този начин отговорностите за професионалната им некомпетентност, аз не смятам, че трябва да се обръща внимание на тези обвинения".

"Главният секретар на МВР на момента трябва да си подаде оставката, защото той е човекът, който е разпоредил и който по закон има право да използва Специализирания отряд за борба с тероризма", каза в Плевен бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.
"Политическата отговорност на вицепремиера Йовчев, е тази, че успя да уволни истинските професионалисти в системата на МВР и тъй като съм в Плевен, искам да заявя, че Плевен може да се гордее с г-н Цоновски, който беше един от най-сериозните служители на МВР и през мандата, когато бях министър, той участваше много активно във всички провеждани операции на МВР срещу тежката организирана престъпност, които завършиха на първа и втора инстанция с осъдителни присъди. Това означава, че той изключително добре си вършеше работата, но беше уволнен", категоричен е Цветанов.

Той припомни, че са уволнени и представителите на Института по психология - психолозите Росен Йорданов и Тодор Тодоров, които са работили по изработването на наръчник за действие при подобни кризи, след ситуацията в Сливен от преди три години, когато там имаше заложници, имаше екип за преговори и след като приключи тази операция, нямаше нито една жертва от полицаите.

"Ако наръчникът беше четен внимателно, щеше да се избегне подобен изход от операцията в Лясковец", убеден е Цветанов.
Според него, ако е била взета предвид експертизата, която беше дадена от Института по психология през 2012 г., е нямало да се предприемат действия точно в този момент и по този начин. Той отбеляза също, че при тази операция трябва да се отчете дали не е нарушен закона, "защото се говори, че спецполицаите са влезли след 06:00 часа, но по друга версия това е станало преди 06:00 часа.
Според Цветанов трябва да се види, какви са законовите основания и кой е разпоредил операцията да започне преди регламентирания от закона час 06:00 ч.

"Трябва да се види какво налага да се прави подобна операция в този момент, каква е неотложността - няма взети заложници, няма осъществена стрелба, което означава, че по никакъв начин лицето не е подозирало и не е очаквало да има полицейска атака в този час. Когато полицаите са отишли на мястото и са се обърнали към него с: Полиция!, това е било много ясен знак за отключването на такава агресия, която му е дала повод да зареди всички оръжия, които е имал и да започне да стреля".

Много съжаляваме, че един истински професионалист от СОБТ загина при такава некомпетентност на Главния секретар на МВР и заради начина, по който е утвърдил плана за реализация. Цветан Цветанов изказа съболезнованията си към близките и приятелите на убитата барета Емил Шарков и изрази надежда за по-бързо възстановяване на другите пострадали полицаи.