Цимбелин на Шекспир - едно ново, ударно начало за ДКТИван Радоев
Цимбелин на Шекспир - едно ново, ударно начало за ДКТИван Радоев / dkt-ivan.radoev

„Цимбелин на плевенска сцена е едно абсолютно ново начало на плевенския драматичен театър и аз съм щастлив, че присътвам на това ново начало", каза председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев след премиерата на пиесата в Плевен.

„Плевенският театър от доста време беше някак си избутан в ъгъла поради лоша политика на театъра, и поради не дотам добро контролно отношение на институциите в държавата, но това е наистина едно абсолютно ново начало и аз лично като актьор много се гордея. Въпреки, че не съм бил част от този театър, аз съм играл тук, знам какво е било и смятам, че новото ръководство проявява усилия и го показва още с първото си ударно начало".
Мутафчиев подчерта, че режисьорът на „Цимбелин" Лилия Абаджиева притежава много стил, привличайки млади хора в постановката.

Цимбелин на Шекспир - едно ново, ударно начало за ДКТИван Радоев
netinfo

Относно факта, че „Цимбелин" на Шекспир се поставя за пръв път в България, Христо Мутафчиев каза, че това може да бъде определено като национално събитие.

„Смятам, че директорът Васил Василев знае много добре, как да представя продукцията на своя театър в цяла Бългатия, и ще положи всички усилия да покаже спектакъла на възможно най-много сцени - сигурен съм".

Христо Мутафчиев коментира работата на четиримата млади дебютанти в постановката. Според него личи сериозна заявка за добри актьорски постижения от тяхна страна, нещо което е видно и от реакцията на публиката.

Олга Никифорова, която ръководи Театралния център в Московската филхармония, с опит в организирането на фестивали в Русия, като една от последните й работи е по Фестивал на руското изкуство, проведен в Дубровник - Хърватия, описа възторга си от премиерата на шекспировия „Цимбелин" в Плевен.

„Считам, че да се направи такъв сложен и рядко игран материал като „Цимбелин" на Шекспир, който обединява психологически и гротеска, и куклен театър, и театъра на сенките, е един много труден жанр и затова аз съм много приятно изненадана.

Надявам се, че този спектакъл ще има дълъг живот и ще се постарая да помогна за това чрез покана за участие на фестивал в Русия".

Цимбелин на Шекспир - едно ново, ударно начало за ДКТИван Радоев
netinfo

Олга Никифорова обясни, че е в Плевен по покана на директора на ДКТ"Иван Радоев" Васил Василев във връзка с идея, през следващата година да се направи фестивал на руското изкуство в Плевен.

„Срещнахме се с кмета на Плевен и му предложихме през 2017 г., в която ще се отбележи кръглата 140-та годишнина от битката за Плевен, да направим Руски творчески сезон като доведем в града ви много представители на музикалното и театралното изкуство", сподели Никифорова.