Чувствително намалиха капацитета на Дом Детелина в Плевен
Чувствително намалиха капацитета на Дом Детелина в Плевен / archiv.DarikNews

С 26 гласа "за" и при липса на дебати и обсъждания, общинските съветници приеха десета точка от Дневния ред на редовната им сесия, относно промяна в капацитета на Дом за деца, лишени от родителска грижа "Детелина" - Плевен.

"За последните три години, децата в Дом "Детелина" реално намаляват и от 67 средно за 2010 те намаляват на 60 за 2011 и за 2012 година те са вече 50", каза кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков в мотивите си за внесеното от него предложение за намаляване на капацитета на дома. Той уточни, че през последните 6 месеца, броят трайно е намалявал за да стигне през ноември 2012 до 42 деца.

Намаляването на броя на децата в дома особено в последните две години се засилва след публикуването на Националната стратегия "Визия за за деиституционализацията на децата в България", както и след предприетите мерки в изпълнение на "Стратегията за развитие на социалните услуги в Община Плевен през 2011 - 2015г.".

Деиституционализацията е процес на замяна на институционалната грижа за децата със семейна или близка до семейната среда в общността като не се ограничава само до извеждането на децата от институциите. Този процес цели предотвратяването на настаняването в институциите, както и създаване на нови възможности.

Той се развива на няколко нива, които включват работа със семейства и специалистипо превенция изоставянето и деиституционализацията на деца с цел да се ограничи и прекрати постъпването на деца в институциите.

Реализирането на програми за социална закрила в подкрепа на родното и разширеното семейство, също за превенция на изоставянето на деца и за отглеждането им в семейна среда е друга мярка. Важни са също насърчаването на осиновяването и приемната грижа, особено за деца на възраст от 0 до 3 години, както и ангажирането на обществеността в подкрепа на децата, напускащи институции за тяхното социално приобщаване.

В резултат от този процес в Община Плевен са утвърдени 20 приемни семейства, в които са настанени 16 деца. Също така е разкрит и Център за настаняване на деца от семеен тип.

Във връзка с приоритетите на Националната стратегия, след извеждането на деца от институциите предстои техният капацитет да се намалява до тяхното закриване.