ikona
ikona / archive
Чудотворната икона „Света Богородица Одигитрия”, известна и като „Света Богородица Осеновица” (Осеняваща), пристига в Ловчанска епархия, съобщават от митрополията. Днес тя ще бъде посрещната в храма „Всех святих” в Тетевен. На 27 октомври иконата ще бъде в троянския храм „Света преподобна Петка-Параскева”, след което идва в Ловеч.

В събота, 28 октомври, светинята ще бъде посрещната в храма „Света Троица”, а на следващия ден – в Катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий”. След утренята на 30 октомври иконата ще отпътува за Рилския манастир. Предвижда се светите литургии да бъдат отслужени от Ловчанския митрополит Гавриил.

Чудотворната икона на „Света Богородица Одигитрия“ се съхранява в главния храм „Рождество Богородично” на Рилския манастир. Изнася се два пъти годишно от постоянното й място.

Около централния образ на Божията майка са разположени свети мощи на 32-ма християнски светци, чиито имена са изписани върху метални пластини. Подобни икона на Света Богородица с реликварий са известни само още три. Колко стара е самата икона, не може да се каже със сигурност. Според преданието през 1173 г. византийският император Мануил I Комнин се случило да води военни действия в областта до гр. Сердика, днешна София. Той страдал от болест на ръцете, която много го затруднявала.

По това време мощите на св. Йоан Рилски били в ротондата „Св. Георги” в града и той отишъл да им се поклони. След като се помолил, ръцете му били помазани от свещениците с елей от едно от кандилата на светеца и ръцете му били изцелени. В знак на благодарност императорът оставил лично тази икона, която до този момент винаги била с него по време на военните походи, като заветът му бил тя винаги да съпътства мощите на светеца, където и да се намират те. Така иконата първо се озовала във Велико Търново, а сетне и в Рилския манастир.

Светият образ на Божията Майка от Рилския манастир се почита като изцелителка при тежки заболявания и при масови епидемии. Има свидетелства за това на колко много хора, които се обръщат с вяра към нея, тя е помогнала. Едно от забележителните чудеса се случило преди два века. Тогава при тежка чумна и холерна епидемии целият регион край манастира бил засегнат.

По молба на населението двама йеромонаси и един дякон след всенощно бдение и молебен с лития изнесли чудотворния образ от манастира. Навсякъде иконата била посрещана с почит, извършвал се водосвет и се обикаляли домовете. С благодатната помощ на Божията Майка страшният мор се прекратил.  През целия 19 век чудотворната икона е спасявала от епидемии десетки селища в България.

Тогава управата на съответното населено място пишела молба до игумена на Рилския манастир да им бъде изпратена иконата „Света Богородица Осеновица“, за да се сложи край на епидемията. По този начин иконата пропътувала хиляди километри не само в региона, но и из цялата страна.