Четвърти международен фестивал за маримба и ударни  инструменти - Плевен'2016
Четвърти международен фестивал за маримба и ударни инструменти - Плевен'2016 / dariknews.archive

От 1 до 5 юли в Плевен ще се проведе Четвъртия международен фестивал за маримба и ударни инструменти. Уникалния за България "Маримба фест" се провежда под патронажа на кмета на Община Плевен Георг Спартански и е включен в културния календар на града.

Организатор на музикалното събитие е Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков" гр. Плевен в партньорство с община Плевен. Финансова подкрепа оказаха освен община Плевен, фирми производители на музикални инструменти и частни дарители, уточниха организаторите.

За 5 дни Плевен ще се превърне в музикален център, наситен с концерти и майсторски класове. В тях ще участват световно известни солисти-перкусионисти и преподаватели като Майкъл Бърит - САЩ, Андерс Астранд - Швеция, Жан-Батист Льоклер, Флориан Кокил и Реми Делангл - кларинет, от Франция, Василена Серафимова - възпитаник на НУИ „Панайот Пипков", както и млади инструменталисти от България, Франция, Турция, Тайланд и Колумбия.

Международният фестивал за маримба и ударни инструменти е единствен по рода си в България и неговата цел е популяризиране на класическата музика пред широка аудитория - жители и гости на град Плевен.

Фестивалът създава възможности за реализация на творческите умения на учениците от НУИ „Панайот Пипков" със специалност „ударни инструменти", като стимулира тяхната инициативност и сценични изяви. Чрез него се осъществява културен обмен, подпомагащ развитието на музикалните способности на младите инструменталисти от училищата по изкуствата в България.

Идеята за създаване на Международен фестивал за маримба и ударни инструменти в Плевен беше осъществена през 2009 г. и настоящото четвърто издание продължава делото на проф. д-р Добри Палиев. То има своите последователи и българската школа по ударни инструменти е неделима част от световното перкусионно изкуство.


Вижте програмата на Фестивала на маримбата и ударните инструменти:

1 юли, петък, 20.30 ч.
Площад „Възраждане"
/при лошо време - зала „Катя Попова"/

ОТКРИВАНЕ
Перкусионни ансамбли: „Акцент" от НУИ „Панайот Пипков",
„Тайм" от НМУ „Любомир Пипков" - София,
и от участници във фестивала
Танцов ансамбъл от НУИ „Панайот Пипков" - Плевен

2 юли, събота, 19.00 ч.
НУИ „Панайот Пипков" - зала „Божко Шойков"

Андерс Астранд - Швеция
с участието на Флориан Кокил - Франция
и перкусионни състави от участници в майсторските класове

3 юли, неделя, 19.00 ч.
НУИ „Панайот Пипков" - зала „Божко Шойков"

Жан-Батист Льоклер - Франция
Майкъл Бърит - САЩ
и перкусионни състави от участници в майсторските класове

4 юли, понеделник, 19.00 ч.
НУИ „Панайот Пипков" - зала „Божко Шойков"

Реми Делангл - кларинет, Франция
Василена Серафимова - България/Франция

5 юли, вторник, 19.00 ч.
НУИ „Панайот Пипков" - зала „Божко Шойков"

Заключителен концерт на участниците в майсторските класове