Четирирък медицински робот Да Винчи оперира две пациентки в Плевен
Четирирък медицински робот Да Винчи оперира две пациентки в Плевен / netinfo

Огромна стъпка в телехирургията направи плевенският Медицински университет през последните две години. Трудът на медицинския екип на професор Григор Горчев най-после се увенча с успех и налице са първите две гинекологични операции, извършени от медицински робот от системата Да Винчи.

Извънземното творение на американците има четири ръце, с които борави безупречно, не прави грешки и скъсява времето на операцията двойно дори тройно.

Чудото Да Винчи струва 1 милион и 800 хиляди евро и може да се срещне едва в 5 европейски държави. Германия, Франция, Италия, Чехия и отскоро Плевен работи с най-новото чудо на медицината - робот, за телехирургия от системата Да Винчи. За да закупиш подобна техника, трябва да притежаваш умения по ендоскопска хирургия, да си преминал няколко курса в Страсбург и разбира се да имаш нужната зала, телецентър, екип и средства.

Пътят до пристигането на Да винчи в плевенския медицински университет е почти двегодишен, но все пак успешен. 5-членен екип вече борави със системата. Той включва хирург до пациент, три сестри и най-важния човек, хирург оператор на пулт или конзола. Четириръкото творение влиза в корема на пациентката през малка дупчица и дава на хирурга 3 -де образ.

Самият хирург проф. Горчев оперира дистанционно само чрез натискане на определени копчета. Как точно действа роботът и какви са предимствата на подобни операции, чуйте в прикачения звуков файл...