Четирима стоматолози ще поставят силанти на деца в Плевен
Четирима стоматолози ще поставят силанти на деца в Плевен / снимка: Люба Нинова
Четирима стоматолози ще поставят силанти на деца в Плевен
46024
Четирима стоматолози ще поставят силанти на деца в Плевен
  • Четирима стоматолози ще поставят силанти на деца в Плевен

Четирима специалисти по дентална медицина ще поставят силанти на малчугани в Плевен. Инициативата е в рамките на кампанията, насочена към малчуганите от 5 до 9-годишна възраст, която е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата до 18-годишна възраст.

Силантите представляват дентален материал, който образува много тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателната повърхност на зъбите. Те предпазват от зъбен кариес като образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до кариес. Това обясни д-р Николай Стоянов, координатор за Плевенска област на кампанията за поставяне на силанти. По последни данни, децата на възраст от 5 до 9 години в област Плевен са близо 13 хиляди.

Най-подходящото време за поставяне на силанти е до 2-3 години след като пробият постоянните зъби. Самата процедура не е болезнена, състои се в почистване и изсушаване на повърхността на зъба, върху която се поставя специалния силант. След това той се изпича за 20 секунди с лампа за фотополимерни пломби. Детето може да се храни и да пие веднага след поставяне на силанта, той може да престои без проблеми в устата над 4 години. Може да се подновява по всяко време и - освен всичко друго, не се забелязва.

Интересът към инициативата в Плевен е вече много голям и родители непрекъснато звънят, за да се интересуват за подробности и да запазят час за преглед, каза още д-р Стоянов /подробности може да чуете в звуковия файл/.

Четирима стоматолози в града ще силанизират детските зъби:

д-р Николай Стоянов - 0888/665706

д-р Ваня Герганова - 0888/844762

д-р Петя Попова - 0898/685459

д-р Ели Кочкова - 0888/595453

Поставянето на силанти е абсолютно безплатно и ще продължи до края на месец ноември.