Чакаме анализ за състоянието на посевите
Чакаме анализ за състоянието на посевите / netinfo

Пълен доклад с оценки за състоянието на есенниците и пролетните култури в Плевенска област ще внесе областният управител Цветко Цветков в земеделското министерство.

Губернаторът е възложил на всички общини, на Областна служба “ Земеделие и гори” и на Съюза на земеделските кооператори да представят до следващия вторник пълна справка за състоянието на посевите, за да се търсят възможности за компенсации, съобщиха от областната администрация. За тежката ситуация, създадена от продължителната суша в региона, е уведомен и министърът на вътрешните работи Румен Петков. Ако се налага, ще бъдат информирани и европейски институции за мащаба на понесените щети.

Посевите в Плевенска област са едни от най-засегнатите, особено есенниците в общините Никопол, Гулянци и Левски. Там се очакват загуби от 80%, а на някои места и до 100% от засятата пшеница и ечемик. В този момента няма нужда от обявяване на бедствено положение в областта, каза Цветко Цветков.

От пресцентъра допълниха, че в понеделник ще се проведе заседание на щаба в агроминистерството, за да се анализира обстановката в цялата страна.