Цецка Цачева: Свободата на България започва от Плевен
Цецка Цачева: Свободата на България започва от Плевен / снимка: Вероника Христова

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева беше гост на тържествата в Плевен, с които се отбелязва днес 133-тата годишнина от боевете за града. Тя прие рапорта на началника на почетния караул на Пета Механизирана бригада. "Отново сме на мястото, символ на онези величави събития, които се случиха по тези земи преди 133 години. Прекланяме се пред онези воини, които със своята саможертва постлаха пътя на освобождението на България. Плевен е град символ, град музей, но и град - много жив. Защото докато ни има нас, докато се събираме на това място, споменът за онези величави дни ще бъде жив", каза пред Параклиса-мавзолей "Св. Георги Победоносец" на централния площад в Плевен председателят на парламента Цецка Цачева.

Пред представителите на официалните делегации от побратимените градове Ростов на Дон, Русия и Кавадарци, Македония, народни представители от Плевенски регион и жители и гости на града Цецка Цачева подчерта, че свободата на България започва от Плевен. "Тук е решителната битка, която преобръща хода на Руско-турската Освободителна война. На 10 декември едно неизвестно за историята градче става център на вниманието не само на цяла България, но и на  Великите сили. Ние сме горди, че сме плевенчани и сме потомци на онези, които дадоха всичко от себе си, за да помогнат на воините-освободители".

По думите на Цецка Цачева, без подвига на плевенчани нямаше да има модерна, свободна и независима България. "Трябва да съзнаваме каква голяма отговорност тежи върху нас - потомците на нашите предци. Те сложиха основата на съвременното демократично и модерно развитие на Република България - достоен член в голямото семейство на европейските държави."