Цецка Цачева: Държавата трябва да покаже, че е по-силна от престъпността
Цецка Цачева: Държавата трябва да покаже, че е по-силна от престъпността / dariknews.archive

„България е с най-модерно законодателство за отнемане на незаконното имущество", каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева при откриването на Международна конференция на тема „Отнемане на имуществото в полза на държавата: модели за противодействие на престъпността в ЕС", цитирана от Агенция „Фокус".

„Удоволствие е да присъствам на днешната конференция по тема, която има важно място, както за България, така и за ЕС. На територията на ЕС действат около 3600 престъпни групи и активите им се оценяват на около 110 млрд. евро. Трябва да се противопоставим с всички сили. Държавата трябва да покаже, че е по-силна от престъпността. България не прави изключение от тази тенденция", заяви Цачева.

Председателят на Народното събрание говори за законодателството за отнемане на незаконното имущество.

„Законът стана факт именно заради настойчивите усилия на правителството през 2012 г. Много тук си спомнят драматичното гласуване. Законът дава възможност за една много по-бърза реакция на държавата. Радвам се, че темата за отнемане на имуществото е привлякла вниманието на организациите. Очакваме с нетърпение следващите стъпки на ниво ЕС за приемане на директива, така че да се осигури по-добро сътрудничество между държавите-членки", добави Цачева.

Тя каза още, че провеждането на тази конференция е навременно и важно. „Ще проследя дискусията. Убедена съм, че ще се чуят много интересни тези. Желая успех на конференция и вярвам в ползите от нея", каза още Цецка Цачева.

Председателят на УС на Асоциация „Прозрачност без граници" Огнян Минчев заяви, че страните от Централна и Източна Европа страдат от различни дефицити, но най-голям е дефицитът на справедливост.

„Инициативата, която нашата организация пое за осъществяването на този проект, се превърна и в държавна политика на България. Тя има важно значение за развитието на обществените отношения в България. Днес ще се опитаме да направим обобщение на резултатите, които постигнахме", уточни Огнян Минчев.