ЦДГ Юнско въстание спечели проект в надпревара с 453 предложения
ЦДГ Юнско въстание спечели проект в надпревара с 453 предложения / archive.dariknews

Последната селекция на програма "Учене през целия живот 2007-2013" на Междуучилищни партньорства, донесе успех за ЦДГ №2 „Юнско въстание"-Плевен, след като проектът E.U.R.O.P.E. - EuropeanUnionRegionsinOurPupils" Eyes (Европа - Европейски обединени региони в нашите детски очи) спечели оспорваната надпревара между 453 проектни предложения за България, подадени в сектора „Средно образование" през февруари.

Проектът е резултат от реализирана подготвителна визита, чийто домакин беше детска градина „Юнско въстание" през ноември м.г. В нея участваха представители от България, Полша, Гърция, Испания, Румъния и Латвия. Окончателното оформяне на предложението продължи онлайн през следващите три месеца и е пример за успешна екипна дейност.

Страни-партньори по проекта, който ще продължи две години са: България, Полша, Гърция(Крит), Австрия, Унгария, Румъния, Турция, Латвия, Италия, Испания, а координатор е доц. д-р Т. Вълова, която представи целите и дейностите на проекта:

„Уверена съм, че спечеленият проект е ново предизвикателство пред екипа на ЦДГ №2 „Юнско въстание". Успешното сътрудничество между Педагогическият колеж и градината има повече от 30-годишна история, но през последните пет години контактите се засилиха в посока на международно сътрудничество и проектна дейност. Детската градина беше домакин на първото голямо обучително събитие по eTwinning през 2009г. Работата по европейски проекти отваря врати за създаване на различна среда на педагогическото взаимодействие, тъй като учителите получават достъп до информация относно работещи подходи и практики в други държави и региони, а това повишава равнището на осведоменост и възможностите за сближаване на образователните институции".

Работата по европейски проекти: „Коменски" и eTwinning е много важна за съвременната подготовка на студентите-бъдещи педагози. Те получават възможност да осъществяват наблюдения и да практикуват в среда, в която педагогическите иновации са интегрирани в образователната и възпитателна дейност.

Проектът E.U.R.O.P.E. има за цел да повиши нивото на сътрудничество между деца, учители и родители от различни европейски страни. Чрез групиране в географски райони, децата ще изпълняват редица дейности, които ще помогнат да разберат повече за нашите страни, които са част от неформалните европейските региони и глобалните общности.

Чрез игри, състезания, гатанки, песни ще бъдат създадени основните съвместни продукти: Пътеводител, Пъзел, дигитални книги.

Екипът на ЦДГ №2 " Юнско въстание" започна тази учебна година с пореден проект по програма "Коменски", сподели г-жа Румяна Ценова, директор на градината. Работата по проекти е приоритет за детското заведение, защото чрез тази дейност се обогатяват знанията на учителите не само в пряката работа с децата, но и по отношение компетенциите свързани с общуване на чужд език и работа с компютър.