Ц.Цачева: Да намерим мярата между централизация и децентрализация
Ц.Цачева: Да намерим мярата между централизация и децентрализация / archiv.DarikNews

„Понятието „децентрализация" предполага в себе си първична централизация. В момента ние все още изграждаме нашата държава в годините след прехода на демократична основа и е направено не малко през последните 20 години в тази посока", каза в Плевен пред журналисти председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която присъства на проведения на 24 септември „Ден на Диалога".

„За да може да има децентрализиране на регионите, това означава, че всеки един от тях самостоятелно би могъл да се самофинансира, разбира се и с подкрепата на централния бюджет", каза Цачева и припомни: „Вие виждате в какво състояние са не малка част от общините в България, какво е състоянието на Централна и Северозападна България като цяло. И ако принципът на децентрализацията заработи така, както той се предвижда в Европейската харта, моето лично убеждение е, че тези общини не биха се справили самостоятелно.

По тази логика, за нас е важно да се намери мярата между централизирането и принципа на децентрализацията и това се опитваме да правим като законодателна институция в парламента на България".

Участниците в Деня на диалога, който се проведе на 24 септември в зала Плевен на Областна администрация се концентрираха около три осноени теми - промените в законодателството за местните финанси, очакванията на общините по макрорамката на бюджета за 2013 година и предстоящите промени във водния сектор. 

Денят на диалога се проведе във всички областни градове в страната.