Ц. Цачева: Връзката с гражданите ще ни даде правилната посока
Ц. Цачева: Връзката с гражданите ще ни даде правилната посока / archiv.DarikNews

"Надявам се, че нашата среща ще бъде една важна стъпка към ползотворно сътрудничество между местната и законодателната власт", каза при откриването на Деня на диалога в Плевен, председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, който е и член на Контролния съвет на Националното сдружение на общините в България. Той изрази увереност, че присъствието на народните представители от 15 - ти многомандатен избирателен район ще бъде гаранция за активен диалог и заявка за добро и ползотворно сътрудничество между Народното събрание и общините от област Плевен.

Ц Цачева Връзката с гражданите ще ни даде правилната посока
netinfo

Благой Станчев - парламентарен секретар на националното сдружение на общините в България разясни, че Деня на диалога се провежда във всичките 28 области в страната с участието на всички общини към дадената област, с представители на Народното събрание, областни управители и медии. "От това, което виждам до сега личи, че организацията и подготовката в Плевен са най - сериозни, със силно присъствие на граждани, народни представители и представители на местната власт".

 

Ц Цачева Връзката с гражданите ще ни даде правилната посока
netinfo

"Силата на местната власт се състои в това, че тя е най - близо до гражданите", каза още Благой Станчев. " Представителите на тази власт са изправени всеки ден пред предизвикателството да отговарят на изискванията, нуждите, очакванията, както и на критиките на гражданите. За това ние смятаме, че най - добре виждаме проблемите и че можем да предложим реалистични и работещи решения на тези проблеми.Силата на местната власт се състои и в нейното единство. Ние сега ще поставим проблеми, които се отнасят за всички общини - и за изравнителната субсидия в бюджета, и за фонда за подпомагане на общините със структурен дефицит.

"Отдавна отминаха времената, когато по принципни проблеми на местната власт, всеки кмет или председател трябваше да пише в съответното министерство и да си решава сам проблемите". Благой Станчев обясни, че разбира се специфичните проблеми на общината са си нейни, "но общите, принципни въпроси на местното самоуправление са наша обща грижа и тези настоявания, които ние сега ще отправим са голямата ни сила". Той уточни още, че "голямата ни сила е още и в конструктивния подход, който намираме за решаването на проблемите ни и пряк израз на това е сегашния Ден на диалога - като форма на общуване с централната власт, който се провежда за 13 - ти път с растящо доверие и у двете страни". 

"Ние винаги се стремим не само да посочваме проблемите, но и да предлагаме аргументирано възможните решения", каза Дарин Ангелов и обясни, че Сдружението проучва и консолидира предложенията и ги предоставя на  вниманието на централната законодателна и изпълнителна власт.

Ц Цачева Връзката с гражданите ще ни даде правилната посока
netinfo

"По последна оценка на Управителния съвет на НСОРБ, от началото на мандата си, сме дали своя принос със становища по 20 проекта на нормативни актове, като около 40% от нашите предложения са били утвърдени". Дарин Ангелов каза още, че съвсем скоро предстои да започнат преговори на сдружението с Министерството на финансите по макрорамката за бюджет 2013 година.Предложени са сериозни промени във водния сектор, които се приемат не еднозначно от различните общини.

"От решаващо значение за всички нас ще бъде следващата година, тъй като тогава изтича настоящият планов период и това изисква да положим изключителни усилия за успешното изпълнение на започнатите проекти с европейско финансиране, за да можем пълноценно да се възползваме от възможностите за усвояване на европейските фондове като общини и като държава" поясни председателят на Общинския съвет.

Зам. кметът на Община Плевен, Алексей Зелов представи трите основни теми - обект на дискусиите в Деня на диалога. Това са промените в законодателството за местните финанси, очакванията на общините по макрорамката на бюджета за 2013 година и предстоящите промени във водния сектор. 

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която присъства на Деня на диалога в Плевен сподели:

"Моето лично мнение е, че ползата от подобни инициативи е голяма. Всички виждаме, че тук на едно място са събрани представителите, пряко избрани от гражданите за цялата Плевенска област - всички общини, кметове, председатели на общински съвети и общински съветници. Община Плевен като домакин присъства с почти всичките си съветници тук. Много е важно, когато се събираме да коментираме, какви са очакванията на гражданите от нас, от тези, които те са избрали да ги управляват в местните структури и на национално равнище, защото само връзката с нашите избиратели, с гражданите, може да ни начертае правилната посока, по която да се движим, така че срещите са изключително необходими и може да се мисли да се правят не само веднъж годишно, защото подобни срещи са и изключително наложителни. 

Ц Цачева Връзката с гражданите ще ни даде правилната посока
netinfo

Цецка Цачева уточни: "Местната власт, като власт която е най - близо до гражданите, най - често ни търси за разкриване на нови работни места, за решаване на редица регионални проблеми, свързани с канализация, водоснабдяване, развитие на градската среда, облагородяване на паркове и алеи. Това са въпросите, които вълнуват всеки един от нас, там където живее от момента, когато излезе от входа на жилището си".