Бюлетини с предварително обозначен вот намериха в секционни комисии в Плевен
Бюлетини с предварително обозначен вот намериха в секционни комисии в Плевен / Дарик Плевен
Бюлетини с предварително обозначен вот намериха в секционни комисии в Плевен
46215
Бюлетини с предварително обозначен вот намериха в секционни комисии в Плевен
  • Бюлетини с предварително обозначен вот намериха в секционни комисии в Плевен

В няколко секции в Държавната финансово-стопанска гимназия «Интелект» Плевен са намерени четири бюлетини с предварително обозначен вот. Бюлетините са открити в кочана на секционната избирателна комисия, това поясни Румен Цачев, председател на ОИК Плевен. Сигналът е наложил спиране на гласуването за половин час и извършване на проверки. Означенията са били за две различни партии, допълни още Цачев.

По думите му, бюлетините с предварително обозначен вот всъщност са от тези, които не са запечатани предварително в кашони. Те са били от бюлетините, които допълнително са били добавяни в община Плевен, за да се попълни бройката, нужна на съответната секционна комисии. За нарушението са съставени протоколи, които ще се предоставят на ОИК, а от своя страна тя ще сезира органите на МВР и прокуратурата. От ОИК са сигнализирали на всички секционни комисии да преглеждат бюлетините за обозначения преди да ги подадат на гласоподавателите.

Председателят на Общинската избирателна кимисия поясни, че до момента гласуването върви бавно и ако след приключване на изборния ден в 19.00 часа има чакащи, ще им бъдат събрани личните карти и ще гласуват, но това трябва да се случи не по-късно от 20.00 часа. В секционни избирателни комисии в Плевен днес са намерени и няколко зацапани бюлетини. Според Румен Цачев това е направено умишлено, за да може по-късно вотът в тях да бъде зачетен за недействителен.

По думите му, възрастна жена е сигнализирала, че преди да стигне до изборното помощение, от една от партиите са й дали химикал с име и номер на кандидат, като са й препоръчали да гласува за него. Жената обаче е получила разянение от секционната комисия, че в тъмната стая има химикал, с който може да посочи своя избор.

14% е избирателната активност в община Плевен към 13.00 часа.