Първото нещо, което направих на върха, е да развея българското знаме, а след него - да развея флага на родния Петрич, разказа първата българка, изкачила К2, Силвия Аздреева днес на среща със съгражданите си в родния си град. 

Тя е първата българка, изкачила втория по височина връх в света К2. Миналата година Аздреева стана и първият българин, изкачил последователно Еверест и Лхотце - за 1 ден, 3 часа и 45 минути, и втората българска жена на Еверест.  През октомври тя бе удостоена със званието "Почетен гражданин на Петрич".

На родна земя: Посрещаме Силвия Аздреева - първата българка, изкачила К2

Аздреева обясни, че все още се възстановява от изкачването.  „Все още не се чувствам добре, физически и психически, от всичко, преживяно там. Тук, в родния си град, се чувствам най-добре. Тук, с моето семейство и моите роднини, ще си почина“, каза още Аздреева. 

Алпинистката отбеляза, че се чувства щастлива, защото е в родния си град, а и много горда, защото е донесла още едно постижение. 

Тя разказа, че един от трудните моменти по пътя към К2, е била лавина, която е паднала върху изкачващите се. Лавината ги е затрупала и през цялото време са се държали за въжето и са се молили парапетът да не се отскубне от клиновете. Трудно е било и слизането от върха. То им е отнело един ден повече от предвиденото, заради метеорологичните условия. 

Гордост: Ето коя е първата българка, изкачила връх К2

Да поздравят своята съгражданка днес в градския парк на Петрич се събраха представители от Общинския футболен клуб „Беласица“, сдружението „Млад планинар“, Общинския хандбален клуб „Беласица“, Бела екстрийм, Спортния клуб по борба „Беласица – Цар Самуил“. Димитър Малев, който е републикански шампион по самбо за младежи и медалист от европейското първенство, подари на Аздреева колана си.

На срещата бяха дошли и много жители и гости на града, които имаха възможност да се снимат с Аздреева и да получат автограф. Кметът на община Петрич Димитър Бръчков подари на Силвия Аздреева плакет. 
Евелина Митрева, БТА