България и Румъния повеждат съвместна борба с комарите
България и Румъния повеждат съвместна борба с комарите / sxc.hu

Третиране против рекордната популация на комарите на площите около река Дунав ще се извърши в периода 20-27 юли, съобщават от пресцентъра на Областна администрация Плевен. Пръскането ще се осъществява едновременно в общините на Плевенска област и в областите Олт и Телеорман /Румъния/.

Третирането на площите, извън урбанизираните територии ще бъде извършено с летателни средства, а в населените места, предимно с горещи аерозоли. Съвместните действия с румънската страна са в отговор на писма изпратени от областния управител Иван Новкиришки до председателите на окръжните съвети в Олт и Телеорман. В тях той е уведомил румънската администрация  за намеренията у нас да се извърши пръскане против комарите и отправил молба да се синхронизират действията на двете страни, за постигане на по-голям ефект.

 За осигуряване контрол и максимална ефективност на действията за борба с комарите, областният управител е издал заповед общините Долна Митрополия, Гулянци, Никопол и Белене, да представят в Областна администрация Плевен, график за провеждане на третирането, съгласуван с ОУ "Гражданска защита" Плевен.

Представители на РИОКОЗ, РИОСВ, Регионална служба "Растителна защита" и ОУ "Гражданска защита" - Плевен са включени в екипи към всяка от общините където ще се пръска. Целта е те да осъществят контрол на вложените препарати и да изготвят протоколи.