БТА отбеляза своята 116-та годишнина с изложба Неизличимо
БТА отбеляза своята 116-та годишнина с изложба Неизличимо / archive.dariknews

С изложба в ХГ"Илия Бешков" в Плевен, включваща 45 табла, които отразяват моменти от Новата история на България БТА отбеляза своята 116-та годишнина от създаването си.

Генералният директор на БТА Максим Минчев припомни историята на информационната агенция, чиято история се простира в три века. Създадена с указ на княз Фердинанд през 1898 година, БТА е седмата по ред агенция в света, след САЩ, Англия Швеция, Унгария, Румъния и Гърция. Той отбеляза, че за 116-годишната си история, БТА никога не е променяла името си, която я прави и една от най-старите институции изобжо в България.

БТА отбеляза своята 116та годишнина с изложба "Неизличимо"
netinfo

"Решихме да се разровим из безценните архиви на БТА, които включват милиони архивни единици - снимки, информации и текстове. Те представляват едно истинско национално богатство, защото отразяват цялата Нова история на България", отбеляза Максим Минчев и допълни, че изложбата се състои от непоказвани до сега снимки от Лайпцигския процес, от времето на Съпротивата, от Българската следа - случаят с атентата срещу папа Йоан Павел II. Отразен е ентусиазмът на хората след 9 септември 1944 година, ТКЗС-тата, Народният съд,

БТА отбеляза своята 116та годишнина с изложба "Неизличимо"
netinfo

„Това е поредната изложба, която БТА прави в Плевен и тя ни представя едно голямо богатство от документи, архиви и спомени, които за някои от нас са съвсем живи и реални, но те трябва да се запазят за поколенията. Именно заради тази родолюбива дейност на БТА изкам да благодаря, защото по този начин, съхранявайки миналото и извличайки поуките от грешките в миналото ще имаме по-добро настояще и по-светло бъдеще", каза кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

БТА отбеляза своята 116та годишнина с изложба "Неизличимо"
netinfo

Областният управител Илиян Йончев отправи предложение към шефа на БТА Максим Минчев, догодина агенцията да представи изложба от 117 платна със снимки, и копия от документи, представящи моменти от историята на България, защото БТА е „истинският жив свидетел на събитията от онова време".

Иво Хаджимишев - фотографът, с чието съдействие е осъществена изложбата: "Нека днес почетем всеки един от тези хора, оставили частица от себе си, създавайки тези невероятно ценни и много качествени изображения и според мен е време и бългагрската фотография и фотожурналистика да бъдат видени и забелязани от големите форуми. В тази изложба, всъщност ще видите, колко е хубава връзката между информационните текстове и изображенията".

БТА отбеляза своята 116та годишнина с изложба "Неизличимо"
netinfo

Сред снимките в изложбата е тази от посрещането на българските войски, когато се връщат в Южна Добруджа - Майка и син...

БТА отбеляза своята 116та годишнина с изложба "Неизличимо"
netinfo