Болниците минават на делегирани бюджети до края на годината
Болниците минават на делегирани бюджети до края на годината / netinfo

До края на годината болниците в страната ще се наложи да работят на делегиран бюджет, информира директорът на РЗОК Плевен Мартин Митев. Това решение е взето след промени в Закона за бюджета на НЗОК, който е вследствие на промените в Закона за репулбиканския бюджет. 220 милиона лева допълнително са гласувани за системата, 74 милиона от тях ще бъдат за болничната помощ.

Законът предстои да влезе в сила до 10 дни и едва тогава ще започне разпределението на остатъчния бюджет по Районни каси, поясни Митев. За месеците дейност от август до края на годината болниците ще работят в условията на делегиран бюджет, който не е характерен за системата на здравното осигуряване у нас, но условията го налагат, допълни той.

Това е спасителна за системата и временна мярка в оставащите 5 месеца до края на годината, подечрта шефът на плевенската здравна каса. Той посочи, че към момента плащанията от касата към болничната помощ вървят с месец закъснение, а в извънболничната помощ са в срок. Разчетите на касата са до края на годината плащанията да бъдат изчистени като през декември ще бъдат платени два месеца накуп.

С въвеждането на делегираните бюджети се опитваме да стабилизираме системата до края на годината, обясни Митев. По думите му, въпреки че в момента касата плаща 80% от дължимите към болниците суми, тя е приела за дължими и останалите 20%. Кога обаче ще бъдат платени те, той не се ангажира да прогнозира.