Бойко Борисов: С Румъния ще правим два моста и хидроцентрала на Дунав
Бойко Борисов: С Румъния ще правим два моста и хидроцентрала на Дунав / netinfo

Два моста над Дунав и хидроцентрала за производство на електроенергия. Това са целите на България и Румъния, декларирани днес от двамата премиери Бойко Борисов и Емил Бок. Те се срещнаха днес за откриването на новия ферибот Никопол - Турну Мъгуреле.

Четири пъти на ден фериботът Никопол-Турну Мъгуреле ще кръстосва Дунав, каза Бойко Борисов и посочи, че „има ли транспорт и движение, това означава, че има живот".

От своя страна румънският министър-председател Емил Бок уточни, че ще се модернизира и мостът Русе-Гюргево и ще се дострои мостът Видин-Калафат, за да могат да се оползотворят парите от ЕС.

Премиерите поясниха, че от лятото се предвижда и намаление на транспортните такси за леки автомобили при преминаването им през Дунав мост. Българският премиер посочи, че заради забавяне на проекта Видин-Калафат (Дунав мост 2) България и Румъния са поискали от Брюксел удължаване на срока за строежа на моста до 2012 година. Според него проектът бил забатачен и ако срокът не се удължи, трябва да се връщат 200 милиона на Брюксел.

Бойко Борисов каза още, че е трудно, но кризата няма да е 100 години, а ще е месеци, години, но през това време ние ще устискаме и ще правим проекти.

Двамата премиери поясниха, че ще работят активно, за да могат България и Румъния да влязат и в Шенгенското пространство. През 2011 надявам се да усетим това добро, каза още премиерът