Богата програма бележи предстоящите празнични дни в Плевен
Богата програма бележи предстоящите празнични дни в Плевен / dariknews.archive

Богата е програмата в дните преди отбелязването на празника на Плевен - 15 май.
На 10 май от 16:00 часа в ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев" ще се състои литературното четене "Творческите хрумвания - звездния прах в сивотата на ежедневието" на ученици от МГ "Гео Милев" - Плевен.
Същия ден от 17:00 ч. в Регионалната библиотека в Плевен ще бъде открита постоянна изложба с дерение на проф. Греди Асса.
Отново на 10 май от 18:00 часа пред Центъра за работа с деца в Градската градина ще се състои демонстрация на школата по фехтовка «Спартак - Плевен».

На 11 май в 18:00 часа в Къщата на художниците в Плевен щ бъде открита изложба Малки форми на групата на плевенските художници.

В четвъртък - 12 май, - академик Васил Гюзелев, Иван Гранитски и Пелин Пелинов ще представят книгата "Априлското въстание и възникването на Княжество България" с автор акад. Константин Косев.
Мястото е ХГ Дарение „Колекция Св. Русев", а часът - 16:00.

Още две събития предстоят на 12 май. От 18:30 ч. е концертът на Биг Бенд „Плевен" с диригент Пламен Марков на сцената на Каскадата, а от 20:00 часа на същата сцена започва „ДЖАЗ НА ОТКРИТО" с участието на: DJ DJUBAR & MIKE SAX И джаз формация от Пловдив.

Три събития очакват плевенчани на 13 май - петък. В 10:00 часа в Регионална библиотека «Христо Смирненски» ще бъде показан Театрслният празник «Усмивки и вълшебства».

Изложбата „Светлописи" - фотографии и пластики ще бъде открита в 19:00 ч. В ХГ „Илия Бешков", а от 20:00 часа на площад «Възраждане» започва Фолклорна вечер с участието на „Родопски концерт", Северняшки ансамбъл „Иван Вълев", Детските ансамбли „Мизия" и „Нашенчета».

Детският Спортен празник «Аз обичам Плевен» ще започне на 14 май в 11:00 часа на площад «Възраждане»

Пак в събота от 11:00 часа в ХГ Колекция «Дарение СветлинРусев» ще се състои концерт под надслов "Свобода или смърт" по случай 140 - та годишнина от Априлското въстание. В него ще участва акапелен вокален квартет "VOX ORPHICUS" - Константин Йовчев, Жорж Йорданов, Ники Захариев, Христо Досев. В програмата са включени авторски песни, възрожденски песни, църковни песнопения, обработка на народни песни.

Още няколко събития ще бележат съботния ден 14 май. От 17:00 часа в зала «Катя Попова» ще започне Песенният празник «Елате в Плевен».


Изложба на открито „Плоцк в ритъма на културата" ще бъде открита от 19:00 ч. в парка на Регионалния исторически музей

Традиционното издание на „Нощ в музеите и галериите" ще се сътои в часовете между 19:00 и 24:00 ч. в Регионален исторически музей, ХГ „Илия Бешков", ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев", Панорама „Плевенска епопея 1877" и Арт център - Плевен.

Две музикални съития ще бележат петъчната вечер - Концерт на квартет „Интро" от 20:00 ч. на пл. „Възраждане" и Камерен концерт на Теодосий Спасов от 21:30 ч. в Оркестрината в Градската градина.

Събитията в деня на празника на Плевен ще започнат в 10:30 ч. На площад «Стефан Стамболов» с водосвет за здраве и благоденствие на град Плевен

Малко след това - от 10:45 часа от там ще тръгне шествие «Те прославиха Плевен» с портретите на заслужили плевенчани.

Тържественият ритуал и празничен концерт „Песните на българия" с участието на ОХ „Гена Димитрова" и Общински духов оркестър ще започне в 11:00 ч. на пл. „Възраждане".

В часовете преди празничната заря са концертите на Рок Група «Криминале» - от 20:30 часа и на Васил Найденов - от 21:30 ч.

Празнична заря ще озари небето на Плевен в 23:00 часа.