Близо 9000 получават безплатни декодери за цифрова телевизия
Близо 9000 получават безплатни декодери за цифрова телевизия / archive.dariknews

8873-ма граждани в Плевенска област ще получат ваучери и съответно декодери за приемане на цифрова телевизия.. Това стана възможно с постановление на Министерския съвет от 6 март тази година като ваучерите ще се предоставят от Агенция социално подпомагане на територията на Област Плевен и съответните изнесени работни места.

От 1 август стартира кампанията по раздаване на ваучерите, с които хората, които са получили енергийни помощи за отоплителен сезон 2013-2014 ще могат да получат своите декодери. Това съобщи пред журналисти Вацка Хорозова - шеф на дирекция "Социално подпомагане" - Плевен.

За целта всички граждани, които посетят определените от министъра на транспорта пощенски клонове ще могат да попълнят декларация, че имат телевизор, който се нуждае от декодер за приемане на цифрова телевизия и ваучерите за закупуване на декодери ще бъдат раздадени по определен график.

За плевенска област декодерите ще бъдат раздавани в "Техномаркет".
Много важно е хората да знаят, че получавайки ваучерите си, хората трябва да запазят тяхната цялост, защото те са изработени специално и под бройка и няма да могат да бъдат снимани и заменени с други.

В случай, че в семейството, получило помощ е починал съпругът или съпругата, на когото е била отпусната помощ през предходния отоплителен сезон, останалият жив член от семейството ще може да получи декодиращото устройство. Вацка Хорозова уточни, че в случаите, когато починалият е живял сам, наследниците му няма да имат право на ваучер.

Директорът на "Социално подпомагане"- Плевен каза, че необходимите декларации се попълват по образец и ако лицето не може само да получи ваучера или декодера, това може да стане чрез пълномощно, подписано от законен представител.

Всички дирекции на територията на областта вече са изготвили своите графици и са актуализирали заповедите за социалните работници, които ще обслужват гражданите в пощенските станции.
Гражданите, които живеят извън община Плевен ще трябва да пътуват до магазина в който ще се раздават декодерите