Близо 30 на сто са паднали приходите от горите
Близо 30 на сто са паднали приходите от горите / netinfo

25 до 30 на сто са паднали приходите от горите тази година, съобщи директорът на Регионалната дирекция на горите в Ловеч инж. Павли Богдански. Тенденцията е заради икономическата криза и във връзка с това са въведени и мерки за ограничаване на разходите, без това да се отрази на стопанската дейност.
Подготвя се нов Закон за горите, който цели всички собственици на гори да бъдат равнопоставени, каза още Павли Богдански. Идеята на този закон е държавата да запази контролната си функция, а икономическата да отиде в друга организация. Това е във връзка с европейските изисквания пред горското стопанство на България. Новият закон трябва да отговори на обществените очаквания за опазването на гората, да даде възможност за устойчивост и конкурентноспособно развитие на горския сектор.

В Ловешки регион процентът на собственици на недържавни гори е най-голям и това поражда най-много проблеми по стопанисването им. Общо за Регионалната дирекция на горите, която обслужва Ловешка и Плевенска област, държавните гори са 44%, общинските - 15%, а частните - 36%. В предбалканските райони, които са достъпни, 60-70 на сто от горите са на частни лица. В района на община Угърчин също близо 70 процента от горите са собственост на частни лица. Досега процедурата за ползване на частните гори е била изключително облекчена и това е довело до изсичането им. Обикновено собствениците на гори до 10-20 дка в желанието си да постигнат максимално бързо доход от гората я отсичат наголо. Изготвени са обаче указания относно ползването на горите, чиято цел е до влизането на новия Закон за горите да сведе ползването на горите до разумното и да се ограничи делът на голите сечи.

Очаква се до края на годината разчетите за залесяване да бъдат изпълнени, каза още директорът на Регионалната дирекция на горите в Ловеч инж. Павли Богдански. Има възможност да бъдат предоставени 20-30 хиляди фиданки обикновен смърч и още толкова акация за залесяване от общини и гражданите. До 1000 броя фиданки ще бъдат предоставени на общини и кметства при доказани нужди от залесяване. На граждани ще се дадат безплатно до 3 броя фиданки на лице. По-голяма активност в мероприятията по залесяването има в Плевенски регион, където са създадени предишни години няколко хиляди декара нови гори, каза Павли Богдански.