Благовещение е!
Благовещение е! / Дарик Плевен

Благовещене, Благовец, Благостене, Куковден - в народните представи днешният ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пробуждане на природата. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

Народното поверие гласи днес да не излизате от дома с гладен стомах и празен джоб. Още сутринта хапнете добре - нищо че гозбите са безмесни заради Великденския пост - и пъхнете в джоба си пари. Ако нямате "книжни", сложете "железни", защото според поверието кукувицата трябва да ви закука "на сит корем и пълна кесия". Иначе няма да ви върви. Според народните вярвания на този „благ ден" по-леко и бързо зарастват всички рани, затова най-често тогава се дупчат ушите на малките момиченца. През деня не се работи нищо, а дедите ни вярвали, че дори птичките не виели гнезда. Ако пък някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети.

Този ден се извършват дейности, свързани с народната етимология на името на празника. Сеят се зеленчуци и присаждат плодни дръвчета, за да са "благи", "плашат" овошките, които не дават плод, бележат се агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила. Според поверието на този ден самодивите започват своите игри.

Заради представата, че на Благовещение змиите и гущерите се събуждат и излизат от дупките си, се извършват обредни действия с предпазващ и отгонващ характер. Преди изгрев жените премитат къщите, палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и прогонва влечугите. Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора на къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: "Бягайте, зъми и гущери, днеска е Благовец" или "Бягайте, змии, Благовец ша ви затисне". Запаленият огън прескачат деца и младежи, при което момците си пърлят леко краката, за да не ги хапят змиите през лятото. Пак за предпазване жените не шият - "да не ги дупчат змиите", не месят хляб, "че ще се свие зъмя на него". Момите пък гледат върху кое клонче ще кацне птиче, за да го отчупят и скрият в пазвата си. Това клонче ще им помогне да се омъжат по любов.

На Благовец задължително трябва да се яде нещо зелено - коприва, спанак или лапад. На празничната трапеза се слага риба, обредна питка, мед и лучник, а в седата на трапезата - зеленчуци. Традицията повелява, че днес трябва да се облече нова дреха. Ако денят се случи слънчев, значи цялата година ще е спорна и здрава. Но дори през цялото време да вали дъжд, трябва да се говорят благи неща.

Изобщо целият 25 март е изпълнен с много чудесии и вълшебства.

Именици днес са Блага, Благой, Благовест, Благовеста, Благойна и други.