Благоустройството около крепостта Сторгозия увеличи посетителите
Благоустройството около крепостта Сторгозия увеличи посетителите / archive.dariknews

Археологът Петър Бънов от Регионалния исторически музей в Плевен представи на журналистите резултата от извършените дейности по "Комплексния проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен" в частта му "Благоустрояване на околното пространство на късноантична крепост „Сторгозия" в местност „Кайлъка", реализиран от Община Плевен и Областна администрация. Той показа съществуващите в момента структури в района на античната крепост "Сторгозия" като Кулата, крепостната стена, главният вход, базиликата и хореума/складове за зърно/ в близост до нея.

Благоустройството около крепостта "Сторгозия" увеличи посетителите
netinfo

Петър Бънов поясни, че има изискване на Националния институт за недвижимо културно наследство, според което намесите в един археологически обект трябва да бъдат обратими т.е., не могат да бъдат изграждани асфалтови или бетонни пътеки, а те се правят обикновено със сипица или чакъл, за да могат при нужда да бъдат премествани, което е световна практика.

Благоустройството около крепостта "Сторгозия" увеличи посетителите
netinfo

Той сподели, че преди благоустрояването на крепостта е имало по над 3000 посетители годишно, но сега се забелязва увеличение на потока жвлаещи да видят крепостта "Сторгозия", на която вече има служители от музея, които работят на две смени и водят изряден списък с посещенията.

Благоустройството около крепостта "Сторгозия" увеличи посетителите
netinfo

За сега няма такса за посещението на античната крепост и археологът сподели, че за да се направи тове е необходимо например да се изгради тоалетна за пътуващите екскурзианти, които идват от различни краища на страната. Освен това проблем е че в района на крепостта се влиза от три места, което предполага и повече служители.

Необходими са и повече рекламни материали и сувенири. Археологът обясни, че направените досега материали са една добра база за създаването в бъдеще на един информационен център, който да бъде разположен в обновеното помещение на охраната на обекта.
За целта обаче, това би било непосилна задача за музея, тъй като ще са необходими разходи за нови щатни бройки и т.н.

Благоустройството около крепостта "Сторгозия" увеличи посетителите
netinfo

Като цяло, Петър Бънов оцени работата по проекта като много добра и добави, че само е необходимо растителността около асфалтовия път, който води до античната крепост да се разчисти, за да могат да минават от там и по-големи бусове, тъй като в момента пристигащите групи екскурзианти се изкачват единствено по новоизградените каменни стълби. Необходимо е също да се валира и пътеката, водеща от главния вход към крепостта "Сторгозия".

Благоустройството около крепостта "Сторгозия" увеличи посетителите
netinfo

Мария Иванова - административен отговорник по проекта обясни, че е реновирана сградата на охраната и пространството около нея и са направени две площадки за наблюдение на входа на крепостта, които дават възможност на посетителите да се насладят на разкриващата се гледка.
Реновирана е и централната алея към крепостта и е поставено ефектно осветление на крепостта, на самата алея и пред крепостта.

Благоустройството около крепостта "Сторгозия" увеличи посетителите
netinfo

По изискване и поръчка на РИМ-Плевен са изградени и каменни стълби, които водят от входа на "Кайлъка" при ресторант "Двете сърнета" непосредствено до входа на крепостта, което дава възможност на посетителите, без да ползват превозни средства за осем минуги да стигнат до античната крепост"Сторгозия".

1 467 000 лева с ДДС е стойността на всички дейности, извършени в парк "Кайлъка" по проекта, включващи и детските площадки в парка, площадката за фитнес на открито, Бригадирската поляна, която беше облагородена, възобновени са и перилата на мостовете над река Тученишка.
Мария Иванова уточни, че всички предвидени по проекта дейности са извършени в рамките на подадените от проектантския екип параметри.