Бивш министър от кабинета Виденов повежда листата на БСП в Плевен
Бивш министър от кабинета Виденов повежда листата на БСП в Плевен / dariknews.archive

БСП определи голяма част от водачите на листите за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври 2014 г. За сега не са ясни водачите на листите в Благоевград и Габрово.

Националният съвет на БСП, който се състоя на16 август 2014 г., определи за водач на листата в 15-ти МИР-Плевен Румен Гечев.

Румен Гечев е роден в Червен бряг на 4 октомври 1956 година. През 1980 година завършва политическа икономия във Висшия икономически институт „Карл Маркс", днес Университет за национално и световно стопанство (УНСС), където след това започва да преподава в катедра "Политикономия и военна икономика".

Гечев специализира икономика в Илинойския щатски универиситет (1987-1988), Университета „Теймс Вели" (1993) и Аризонския университет (1993). През 1987-1991 година е секретен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност с псевдоним „Економов".

През 1990 година Румен Гечев става член на БСП и в периода 1995-1997 година е заместник-председател на Министерския съвет и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов. След това се оттегля от политическия живот и продължава да преподава в УНСС. През 2013 година отново е избран за народен представител от БСП.

Председателят на БСП Михаил Миков ще е начело на листите в 25-ти МИР и във Видин. Той е и единственият, който ще оглавява две листи.

„Водачите на листите са силни професионалисти, изявени политици, хора, доказали, че политиката за тях не е само препитание и могат да печелят политически битки. 20% е обновлението на водачите на листите. Една част от тях са свързани с определени региони, а други са национални политици, които имат подкрепата не в един регион и не в една област", подчерта Миков.

Габрово и Благоевград са двете области, които останаха без водачи в листите на БСП. Габрово ще си търси най-вероятно друг за номер 1, тъй като тази сутрин катастрофира кандидатът за мандат Йордан Стойков.

В Благоевград местните категорично са се изправили срещу водачеството на бившия външен министър Кристиан Вигенин. Те настояват Корнелия Нинова да бъда номер 1 в листата или някой местен представител. Самата Нинова оглави листата на София област.

Единственият безпартиен водач на червени листи е Петър Кънев. Според присъствали на заседанието, той е бил от малкото, срещу чиято кандидатура не е имало никаква реакция от нито един от лагерите на БСП.

"На заседанието на Националния съвет приехме решение за участие в коалицията „БСП - лява България", която подчертава новата лява политика, която се предлага", съобщи още Михаил Миков.