Биоземеделието у нас е едва 0.16%
Биоземеделието у нас е едва 0.16% / Яна Дамянова
Биоземеделието у нас е еднва 0.16%
27384
Биоземеделието у нас е еднва 0.16%
  • Биоземеделието у нас е еднва 0.16%

Липсата на пазар у нас и неизплащането на агросубсидиите за миналата година са сред основните проблеми на биоземеделците в страната. Това съобщи в Плевен Албена Симеонова, член на Управителния съвет на Българската асоциация "Биопродукти". Тя поясни, че биопроизводителите все още не са получили парите си по мярката "Агроекологични плащания" и директните плащания за площ за 2009 г.

Около 800 млн. лв. са предвидени за развитието на сектор биоземеделие до 2013 г., но до момента са похачени само 4 милиона и 800 хиляди. Голяма част от проектите на земеделците, които кандидатстват за субсидии, биват отхвърляни, заради технически пропуски, каза още тя, но посочи, че проекти на плевенски биопрозводители не са сред тези с откази.

Биоземеделието в България сега е едва 0,16 % , въпреки, че в програмата за Развитие на биоземеделието е заложено до 2013г. този процент да бъде 8, допълни Албена Симеонова. Тя обаче изрази скептицизъм, че тази цел ще бъде постигната, тъй като продуктът, произведен от биоземеделие, трябва да е 5 %, а в момента той е много под 1 %.

Според нея в България няма реален пазар за биопродуктите, той тепърва прохожда и много от производителите са на ръба на оцеляването. "Този сектор в земеделието у нас е на дъното, пред нас са Турция, Сърбия, Македония и Румъния", допълни Симеонова. Около 80 са биопроизодителите в Плевенско, най-много от тях се занимават с пчеларство, а останалите със зърнопроизводство и лозарство.